Meget ældre fredsklip - fra 1998

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Sovjet brugte mini-ubåde
Siden 1969 har den sovjetiske flåde og militære efterretningstjeneste anvendt særlige mini-ubåde. Rusland har hidtil benægtet eksistensen af disse ubåde. Specielt Sverige har gentagne gange jagtet ukendte undervandsfartøjer, men uden at fange nogen eller kunne bevise eksistensen af dem.
(Jyllands-Posten 25/4-1998)
 
FN-soldater ødelagt i Rwanada
Australske FN-soldater har forladt hæren efter at have oplevet massakrerne under urolighederne i Rwanda. Soldaterne måtte forholde sig passivt efter FN-reglerne, og mange af dem har nu psykiske problemer. Efter hjemsendelsen fik soldaterne mindre end ti minutters krisehjælp.
(Jyllands-Posten 18/4-1998)
 
Ingen kvindepatenter på våben
Kvindelige opfindere i Danmark har aldrig søgt patenter i kategorien våben, men kvinder står også kun for 1½ procent af alle danske patenter. Det fremgår af en ny bog om "Danske kvindelige opfindere gennem 100 år - 1896-1996".
(Ingeniøren 17/4-1998)
 
PET tvinges til åbenhed
Politiets Efterretningstjeneste skal orientere Folketingets kontroludvalg om samtlige gennemførte aktioner og registreringer. Samtidig skal kontroludvalget udvides, så der kommer flere partier med end de nuværende fem. Justitsminister Frank Jensen, der hidtil havde afvist at ændre PETs regler, regner med at have loven klar til efteråret.
(Jyllands-Posten 17/4-1998)
 
Rusland vil beholde krigsbytte
Den Røde Hær tog enorme mængder af kunstskatte fra Tyskland i slutningen af 2. Verdenskrig, og dem ønsker Rusland at beholde, har det russiske parlament vedtaget. Præsident Jeltsin er imod. De store kunstsamlinger blev holdt skjult under kommunismen, men vises frem nu.
(Jyllands-Posten 15/4-1998)
 
Soldat lemlæstede turist
Engelske soldater fra FN-styrken på Cypern har fået forbud mod at besøge et kendt feriested på øen, da en soldat anklages for at haveoverfaldet en britisk turist. Turisten brækkede næsen og blev blind på det ene øje.
(Jyllands-Posten 15/4-1998)
 
Ny domstol i Haag for krigsforbrydere
Midlertidige domstole har behandlet krigsforbrydelserne i Rwanda og det tidligere Jugoslavien, men nu er der en permanent løsning på vej. Diplomater fra hele verden skal mødes i Rom for at planlægge denne nye domstol, der også skal ligge i Haag.
(Jyllands-Posten 15/4-1998)
 
Fortsat håb for nordirsk fredsaftale
Nordirlands største parti, de protestantiske Ulster Unionister, har godkendt den nordirske fredsaftale. Aftalen skal stoppe de blodige uroligheder mellem stridende protestanter og katolikker. Den 22. maj skal befolkningen tage stilling til aftalen.
(Jyllands-Posten 12/4-1998)
 
USAs forsvarschef i Danmark
Den amerikanske forsvarschef tager på officielt besøg i Danmark, hvor han modtages på Flyvestation Værløse. Udover at drøftesituationen på Balkan og NATOs tilpasning, vil forsvarschefen hilse på dronningen.
(Jyllands-Posten 08/4-1998)
 
55 desertører dræbt
En gruppe soldater i Sudan blev dræbt eller druknede, da de forsøgte at slippe bort fra deres base. En lokal avis skriver, at soldaterne druknede underdesertering. En landflygtig politiker siger derimod, at soldaterne blev massakreret.
(Jyllands-Posten 08/4-1998)
 
Irakere dør af amerikansk uran
Tusinder af irakere lider af lungesygdomme, infektioner og kræft fra uranstøv, der blev spredt fra amerikanske våben under Golf-krigen. Uranen er reaktor-affald, der bruges i bomber og missiler blandt andet for voldsomt at forstærke varmeudviklingen. USA benægter, at der er et problem, men mange af landets egne soldater lider af kræft, der kan skyldes støvet.
(Jyllands-Posten 07/4-1998)
 
Den franske Rwanda-skandale fortsætter
De to missiler, der i 1994 dræbte præsidenterne for Rwanda og Burundi, var leveret af Frankrig. Missilerne stammede fra et irakisk våbenlager, som den franske hær havde erobret under Golf-krigen. Drabet på de to præsidenter udløste folkemordet i Rwanda. Den franske indblanding i landet ses som et led i franske stormagtsdrømme for Centralafrika.
(Jyllands-Posten 06/4-1998)
 
Forsvaret skal åbne arkiverne
En ny arkivlov vil åbne for forsvarets arkiver, der ellers har været hermetisk lukkede. Fremover skal offentligheden kunne få adgang til dokumenter efter30 år, hvor praksis hidtil har været 60år. Forsvaret får dog fortsat mulighed for atholde visse papirer hemmelige, hvis der er "gode grunde" til det.
(Jyllands-Posten 05/4-1998)
 
Hærchef fyres efter SS-møde
Letlands hærchef står til fyring, efter at han har deltaget i et møde for lettiske SS-veteraner. SS-mødet har udløst en voldsom internationalkritik, som præsidenten og regeringschefen nu reagerer på.
(Jyllands-Posten 04/4-1998)
 
PET infiltrerede uden godkendelse
Politiets Efterrretningstjeneste infiltrerede fredsbevægelser og venstrefløjspartier uden godkendelse fra regeringen ind til 1982. Først da en borgerlige regering kom til magten i 1983, spurgte PET om lov. Den tidligere socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen siger i dag, at han aldrig selv ville havegodkendt overvågningen.
(Jyllands-Posten 02/4-1998)
 
Gigantisk hær i Burma
Siden militærkuppet i Burma i 1988 er hæren vokset fra 186.000 til nu 400.000 soldater. Oprustningen er især sket med hjælp fra den vesttyske Fritz Werner koncern, der fra 1989 byggede våben- og ammunitionsfabrikker i tæt samarbejde med det burmesiske militær. Tyske firmaer har også hjulpet med at fremstille kemiske våben.
(Jyllands-Posten 01/4-1998)
 
Testområde retur til aboriginals
Australien giver nu store områder tilbage til landets oprindelige indbyggere, aboriginals. Et af disse områder er Maralinga, hvor englænderne prøvesprængte atomvåben i 1950erne og1960erne. Regningen for oprydning af området efter atomvåbenforsøgene lyder på 70 millioner dollars.
(Peace News april 1998)
 
USA vil genåbne våbensalg til Kina
Siden den såkaldte Tiananmen-massakre har USA stoppet al våbenhandel med Kina, men nu skal der åbnes igen. Sikorsky Aircraft presser på for at leverereservedele til de helikoptere, som firmaet tidligere har solgt til Kina. Helikopterne er solgt som civile, men bruges af den kinesiske hær. Et amerikansk salg vil kunne åbne markedet for andre lande, som for eksempel hele EU.
(Los Angeles Times 15/4-1998)
 
250.000 børn er soldater
Titusinder af soldater er under 15 år og selvbørn på 8 år sendes i krig verden over. Svenske red Barnet har lavet en database over 32 væbnede konflikter, hvor der bruges børn som soldater. Det største antal børnesoldater findes i Afghanistan, Burma, Cambodja, Sri Lanka ogColombia.
(Red Barnetmarts 19-1998)
 
Forsikring mod krig
Cambodia, Afghanistan og Sri Lanka står alle på Europæiske Rejseforsikrings såkaldte krigsrisikoliste. Rejsende, der planlægger at rejse til en række udvalgte provinser i disse lande, opfordres til at tegne en rejseforsikring mod krigssrisikoen.
(Ud & Se marts -1998)
 
Dansk støtte til fælles EU-udenrigspolitik
Folketingets Europaudvalg og regeringen støtter en "udenrigspolitisk varslings- og planlægningsenhed under EUs Ministerråd". Organet skal varsle og analysere mulige konflikter i EUs nærområder og fremsætte forslag til fælles udenrigspolitiskhandling. Kun Enhedslisten og de to højrepartier stemte imod forslaget, der kan udhule det danske forbehold over for samarbejdet om forsvars- og udenrigspolitiske i EU.
(Jyllands-Posten 28/3-1998)
 
Libyen sagsøger død CIA-chef
40 døde ved USAs bombeangreb på to libyske byer i 1986. Nu fører Libyen en retssag, hvor otte ledende amerikanere er anklaget for drabene. En afdød chef for USAs efterretningstjeneste, tidligere general Oliver North og seks andre er står anklagede, men ingen af dem vil være tilstede under retssagen.
(Jyllands-Posten 26/3-1998)
 
England frygter irakisk gift-angreb
Myndighederne i Storbritannien er alarmeret over en påstået trussel om et giftangreb. Saddam Hussein skulle have beordret et angreb med den dødbringende anthrax-gift. Der har dog ikke været nogen spor af giften, selvom alle indkommende væsker er blevet nøje undersøgt i havne og lufthavne. Irak afviser påstanden.
(Jyllands-Posten 25/3-1998)
 
Danskere uden mén fra Golfkrig
Kun få danskere kom hjem fra krigszonen i Golfen medvarige mén, viser forsvarets særlige Golf-undersøgelse. Mange havde klaget over problemer inden undersøgelsen, men lægerne fandt kun ganske små grupper med fælles symptomer. Disse er hudlidelser, tendens til diarré og psykiske belastningsreaktioner. Næsten alle de 700 militære og civile, der var i området underkrigen er blevet undersøgt.
(Jyllands-Posten 25/3-1998)
 
England frygter irakisk gift-angreb
Myndighederne i Storbritannien er alarmeret over en påstået trussel om et giftangreb. Saddam Hussein skulle have beordret et angreb med den dødbringende anthrax-gift. Der har dog ikke været nogen spor af giften, selvom alle indkommende væsker er blevet nøje undersøgt i havne og lufthavne. Irak afviser påstanden.
(Jyllands-Posten 25/3-1998)
 
Danskere uden mén fra Golfkrig
Kun få danskere kom hjem fra krigszonen i Golfen med varige mén, viser forsvarets særlige Golf-undersøgelse. Mange havde klaget over problemer inden undersøgelsen, men lægerne fandt kun ganske små grupper med fælles symptomer. Disse er hudlidelser, tendens til diarré og psykiske belastningsreaktioner. Næsten alle de 700 militære og civile, der var i området under krigen er blevet undersøgt.
(Jyllands-Posten 25/3-1998)
 
Norske officerer var nazister
Over en femtedel af det norske officerskorps meldte sig ind i partiet Nasjonal Samling efter den tyske besættelse i 1940. Nasjonal Samling var erklæret nazistisk og ledet af den tidligere general Vidkun Quisling. Til gengæld blev ingen andre generaler medlemmer af nazipartiet.
(Jyllands-Posten 24/3-1998)
 
Sverige samarbejdede hemmeligt med NATO
På en hemmelig engelsk base stod lejede lokaler klar til en svensk eksil-regering. Herfra skulle forsvaret af Sverige ledes, helt fra det øjeblik, hvor et muligt angreb kun var en trussel. Forsvaret skulle ske i tæt samarbejde med NATO, først og fremmest med USA og England. Det forsvarsmæssige samarbejde var hemmeligt, mens Sverige officielt kaldte sig alliancefri.
(Jyllands-Posten 23/3-1998)
 
Dansk forsvar parat til elektronisk krig
Danske officerer skal undervises i informationskrigsførelse. Forsvaret vil ruste sig mod digitale angreb, hvor statens computersystemer lammes eller overtages af fremmede magter. Disse angreb kan ske gennem telefonlinjerne som forberedelse til et egentligt militært angreb.
(Jyllands-Posten 23/3-1998)
 
Armenske nægtere sendes retur
Danmark tager det politiske asyl fra militærnægtere fra Armenien og sender dem hjem. Det sker som led i en skærpet kurs over for flygtninge, der kun har været et par år i Danmark. Parallelt hermed giver Flygtningenævnet afslag til stort set alle nye armenske asylansøgere, der kommer her på flugt fra militærtjeneste.
(Politiken 22/3-1998)
 
Store nødlagre i Schweiz
Alle schweizere har store lagre af tomatsuppe og spaghetti i deres beskyttelsesrum. Det er påbudt og civilforsvaret kommer på hjemmebesøg for at kontrollere, at borgerne fortsat er klar til at krybe i skjul for en atomkrig.
(Jyllands-Posten 21/3-1998)
 
Danske soldater har krigstraumer
En del af de danske soldater, der har være udsendt til det tidligere Jugoslavien, lider af alvorlige eftervirkninger. Soldaterne deltog i krigshandlinger og det belaster nu deres hverdag. Lyst til at smadre det hele, depressioner og hævnfølelse plager de hjemsendte, og der er også tilfælde af selvmord. Undersøgelsen er foretaget af forsvarets egne psykologer.
(Jyllands-Posten 21/3-1998)
 
USA prøvesprænger i Nevada igen
USA foretager en ny række underjordiske prøvesprængninger i Nevada. Bomberne indeholder plutonium, men i følge USA bliver detikke til egentlige atomeksplosioner. Sprængningerne skulle derfor ikke stride mod traktaten, der forbyder atomprøveprængninger.
(Jyllands-Posten 21/3-1998)
 
NATO dyr for Tjekkiet
15 milliarder kroner om året er prisen for Tjekkietsmedlemskab af NATO, viser nye beregninger. Den tjekkiske befolkning kommer til at betale regningen gennem sociale nedskæringer og faldende realløn. Alene dette års militærbudget er steget med 22 procent.
(Arbejderen 20/3-1998)
 
Regeringen vil skære i forsvaret
Den nye danske regering har forpligtiget sig til at skære i forsvarsudgifterne. Regeringen koblernedskæringerne af forsvarsbudgettet med en fastholdelse af niveauet for støtte til u-lande, miljø- og katastrofer. Dette er en af målsætningerne fra FNs såkaldte Brundtland-rapport.
(Informatíon 20/3-1998)
 
Indien vil være atommagt
Den ny regering i Indien vil indføre atomvåben. Indien prøvesprængte en atombombe i 1974 og har hårdnakket nægtet at underskrive aftaler om atomafrustning. Landet går nu et skridt videre og indleder et program til udvikling af kernevåben.
(Jyllands-Posten 19/3-1998)
 
Hackere får hul på Pentagon
Computerne i det amerikanske forsvarsministeriums hovedkvarter Pentagon bliver kimet ned af hackere. Ministeriet fastholder, at det kun er lykkedes hackerne at trænge ind i de mere offentlige dele af systemet - og ikke ind til det mest hemmelige materiale. En regeringsrapport oplyser, at det i tidligere forsøg er lykkedes at få kontrol over computere, der styrer visse våbensystemer.
(Århus Stiftstidende 17/3-1998)
 
Færre beskyttelsesrum
Nye erhvervsbyggerier forsynes ofte ikke med beskyttelsesrum. Det gør dem billigere, og mange kommuner dropper derfor kravet om beskyttelsesrum for at trække industri til. Ændringer i beredskabsloven flyttede ansvaret fra staten til kommunerne i 1993.
(Århus Stiftstidende 16/3-1998)
 
Hvaler trues af militæret
Et nyt sonarsystem til den amerikanske flåde, Low Frequency Active Sonar, har dødbringende effekt på havets pattedyr, mener flere miljøbevægelser. Hvalerne bliver døve og kan ikke længere finde føde. En massestranding af tandhvaler i Middelhavet er måske et resultat af NATO-øvelser med sonaren.
(Informatíon 16/3-1998)
 
Vesttysk spionchef nu kandidat for kommunister
En tidligere vesttysk admiral opstiller for partiet PDS til den tyske forbundsdag. Admiralen er også tidligere chef for den vesttyske militære efterretningstjeneste. Han blev førtidspensioneret fra hæren, da han blev mere og mere kritisk indstillet til forsvaret. Partiet PDS er efterfølgeren til det magtfulde østtyske kommunistparti SED.
(Jyllands-Posten 15/3-1998)
 
Grønland kræver ny forsvarsaftale
Forsvarsaftalen mellem Danmark og USA om Grønland skal genforhandles. Det er udspillet fra Hans-Pavia Rosing, der blev genvalgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Grønland, Siumut. Også Siumuts formand kræver, at Grønland fremover sidder med ved bordet, når der forhandles med udlandet om Grønland.
(Århus Stiftstidende 12/3-1998)
 
Spansk omstilling til fred
EU-kommissionen har besluttet at yde milliontilskud til områder i Spanien, der er blevet ramt af arbejdsløshed på grund af faldende våbenproduktion. Våbenindustrien skal gradvist omstilles til mere fredelig produktion. Støtten fra EU skal blandt andet gå til et varslingssystem mod skovbrande, nye datamaskiner og anden produktion af ny elektronik.
(FOV 12/3-1998)
 
Det amerikanske hjemmeværn bygger ved Thule
USA må godt bygge nye militære landingsbaner ved Thule, hvis de overholder en række miljøkrav. Tilladelsen er givet af Grønlands hjemmestyre og den lokale kommune Qaanaaq. Islandingsbanerne skal bygges af New York Air NationalGuardtil Hercules transportfly.
(Jyllands-Posten 12/3-1998)
 
Ingen NATO-folkeafsteming i Prag
Socialdemokratiet i Tjekkiet vil stemme ja til NATO. Partiet er i opposition og havde stillet krav om en folkeafstemning om spørgsmålet. Dette krav er nu droppet, så parlamentet kan godkende optagelsen i NATO.
(Jyllands-Posten 12/3-1998)
 
Israel holder libanesiske gidsler fanget
Israels højesteret har bestemt, at det er fuldt lovligt for landet at holde en lille snes libanesere fængslet udelukkende som gidsler. Israel vil give fangerne som bytte for israelske soldater, der holdes i krigsfangenskab. Libaneserne er kidnappet af israelske kommando-soldater i Libanon.
(Jyllands-Posten 08/3-1998)
 
Fredsaktivister danner skjold i Irak
Italienske fredsaktivister har besluttet at danne "En bro til Bagdad" i protest mod planerne om at USAs bombning af Irak. Folk fra de kristne Bruderhof-kollektiver i USA og England slutter op om projektet og er rejst til Bagdad for at agere levende skjold mod en eventuel bombning.
(Jyllands-Posten 08/3-1998)
 
Svenske og finske soldater NATO-tilpasses
Sverige og Finland er i fuld gang med tilpasse deres forsvar, så de kan deltage i øvelser sammen med styrker fra NATO og Partnerskab for Fred-samarbejdet. Svenskerne får nye bårer, der passer til NATOs fly og det militære alfabet skifter fra Adam Bertil Caesar til Alfa Bravo Charlie. De finske soldater får harmoniseret menuen og må bytte den traditionelle ærtesuppe ud med pizza.
(Jyllands-Posten 06/3-1998)
 
Første bøssepar ansat som spioner
Et mandligt par er blevet udstationeret på en post i udlandet som det første officielt homoseksuelle agentpar i den engelske efterretningstjenestes historie. Tidligere var det automatisk fyringsgrund at blive afsløret som bøsse, da det blev anset som en trussel mod tjenestens sikkerhed.
(Jyllands-Posten 06/3-1998)
 
Værnepligten kan afskaffes
Truslen mod Danmark er så lille, at forsvaret ikke længere behøver at træne nye værnepligtige hvert år. Det er budskabet fra udenrigsminister Niels Helveg Petersen der håber, at det kan ske allerede til næste år. Forsvarsmininster Hans Hækkerup er lodret imod ideen.
(Århus Stiftstidende 04/3-1998)
 
Militær-edb saboteret af programmeringsbombe
En tidligere edb-chef er anklaget for at have slettet al software i et firma, der laver udstyr til den amerikanske flåde og NASA. Edb-chefen skulle have skjult en særlig kommando i firmaets programmer, der nu er slettede. I følge britisk efterretningstjeneste er sletningen det dyreste tilfælde af computersabotage nogensinde.
(Jyllands-Posten 04/3-1998)
 
Helte fra My Lai-massakren får medalje
30 år efter My Lai-massakren er tre soldater nu hædret for modstand mod de amerikanske soldaters henrettelse af 504 civile vietnamesere. De tre landede en helikopter mellem de fremrykkende soldater og landsbybeboerne, tvang soldaterne væk med maskingevær og reddede derved en stor gruppe vietnameseres liv. De tre soldater har fået en medalje, der gives til soldater, der sætter livet på spil uden at stå over for en fremmed hær.
(Jyllands-Posten 04/3-1998)
 
Fortsat uro efter ulykke med kampfly
Tyve mennesker døde, da et amerikansk kampfly rev en skilift ned under lavtflyvning i alperne. En måned senere deltog 3000 i en demonstration uden for flyvebasen. Lederen af det italienske kommunistparti krævede på mødet samtlige amerikanske baser i Italien lukket.
(Jyllands-Posten 03/3-1998)
 
Tysk regeringsparti kræver nazi-undersøgelse stoppet
Gentagne tilfælde af højreekstremisme og nynazistiske ritualer i den tyske hær er ved at blive undersøgt af en parlamentarisk komité. Eksempelvis blev en kendt ekstremist, der er dømt for nynazistisk vold, indbudt som foredragsholder på et forsvarsakademi. Et medlem af komitéen fra regeringspartiet CDU kræver nu undersøgelsen stoppet, da han ikke mener der er noget problem.
(Jyllands-Posten 02/3-1998)
 
USA ros til Danmark
Det er en værdifuld handling for USA, at Danmark besluttede at sende et militært transportfly til Golfen, siger USAs viceudenrigsminister. Ministeren erkender, at USA har modtaget omfattende kritik fra allierede i striden og er derfor særlig glad for den politiske støtte fra Danmark. USA opretholder en stor militær slagstyrke i Golf-området.
(Jyllands-Posten 28/2-1998)
 
Pengegave til tidligere CIA-spion i Danmark
En tidligere CIA-spion får 1½ million kroner som betaling for efterretningsvirksomhed i Danmark under den kolde krig. Boris Korczak boede i København fra 1973-80. I denne periode gav han frivilligt oplysninger til CIA og fik kun betaling for sine udgifter. Belønningen skal nu udbetales af CIA som en anerkendelse af spionens store personlige risiko i disse år.
(Repræsentanternes Hus i USA 28/2-1998)
 
Ny galla til flyvevåbnet
En kammerherre-uniform fra en bananrepublik. Det er en af bemærkningerne om flyvevåbnets nye galla, der er kreeret af modeskaberen Margit Brandt. Uniformen har lavendelblå jakke med lange skøder og snydevest samt midnatsblå benklæder med guldgaloner. Forsvaret arbejder nu på en model med skørt til kvinder. I alt ti officerer har behov for den nye uniform.
(Jyllands-Posten 28/2-1998)
 
Rusland indskrænker hæren
Kaptajner i den russiske hær sendes i stort tal på pension som 45-årige, hvor efter de har krav på bolig og god pension. Pensioneringen er et led i Ruslands voldsomme nedskæringer i antallet af soldater. Alene i enklaven Kaliningrad skal styrken halveres inden årtusindskiftet.
(Jyllands-Posten 27/2-1998)
 
Flygtet FN-vagt kasseret
En dansk FN-vagt fik inddraget sit pas efter en trafikulykke i Irak, men flygtede ud af landet. FN-vagten følte sig svigtet af Udenrigsministeriet. Forsvaret betegner ham nu som uegnet til FN-tjeneste og har kasseret ham fra videre tjeneste.
(Jyllands-Posten 26/2-1998)
 
Forsvarschef må godt kaldes løgner
"Løgn på løgn" er en passende overskrift i en artikel om forsvaret i Berlingske Tidende, udtaler pressenævnet. Nævnet finder, at myndighederne i sagen har afgivet urigtige oplysninger. Forsvarschef Christian Hvidt havde klaget over en artikelserie om en amerikansk landingsbane i Thule, der var under anlæg uden tilladelse.
(Journalisten 25/2-1998)
 
Danmark fortsat rustet til krig
Det danske Hercules-transportfly holdes fortsat beredt, så der står klar til indsats indenfor 48 timer. Det høje beredskab holdes selvom USAs præsident Bill Clinton har besluttet, at der ikke bliver noget angreb på Irak foreløbigt. Flyet vil dog fortsat blive brugt til lokale opgaver, men Grønlandsturene er indstillet.
(Jyllands-Posten 25/2-1998)
 
Operation Ørkentorden afblæst
USA er parat til at give Irak en chance til. Det planlagte luftangreb er dermed aflyst. Amerikanerne har dog gjort det klart, at de ikke tager Saddam Husseins ord for gode varer - og de amerikanske styrker bliver i området foreløbigt.
(Jyllands-Posten 24/2-1998)
 
Flertal af svenskere imod Irak-angreb
45 procent af svenskerne er direkte imod at USA vil bombe Irak, mens 19 procent har svaret "ved ikke" i en svensk meningsmåling. Kun 36 procent mente, at det var en god ide. Dobbelt så mange mænd som kvinder gik ind for at bruge magt.
(Jyllands-Posten 23/2-1998)
 
Kvinder i trøjen
Danske kvinder kan nu få en uddannelse i forsvaret på samme vilkår, som de mandlige værnepligtige. Der er ikke tale om en egentlig kvindelig værnepligt, men om et tilbud. Efter denne uddannelse indgår kvinderne på sædvanligvis i forsvarets mobiliseringsstyrke.
(Jyllands-Posten 20/2-1998)
 
Clintons krigskampagne endte i kaos
Buh-råb og vrede slagord fra antikrigs-demonstranter regnede ned over USAs udenrigsminister og forsvarsminister, da de forsøgte at forsvare regeringens plan om en hurtig, begrænset og effektiv luftkrig mod Irak. Regeringen havde været så sikker på succes, at kampagnen blev sendt direkte i tv.
(Jyllands-Posten 20/2-1998)
 
Saddam bange for Israels atomvåben
Israel ville svare igen med atomvåben, hvis Irak angreb med biologiske eller kemiske våben. Det siger en analyse, som oberstløjtnant Lars Møller fra Forsvarsakademiet har fremlagt. Oberstløjtnanten tror ikke på, at Saddam Hussein tør anvende sine masseødelæggelsesvåben.
(Jyllands-Posten 20/2-1998)
 
Danskere støtter krig
Præcist to ud af tre danskere går ind for en "militær aktion" mod Irak, viser en Sonar-måling i Jyllandsposten. Næsten lige så mange af de adspurgte mener, at Danmark skal være med. Til gengæld mener kun 40%, at det planlagte transportfly er en passende deltagelse. En tredjedel ønsker et blødere svar, mens 17% vil slå hårdere til.
(Jyllands-Posten 19/2-1998)
 
Socialdemokrater imod krig
Fem socialdemokrater brød gruppedisciplinen i Folketinget under afstemningen om Golf-krisen. Uden for Folketinget er listen væsentligt længere. Flere amtsformænd, medlemmer af hovedbestyrelsen og også den tidligere statsminister Anker Jørgensen er imod beslutningen.
(Jyllands-Posten 19/2-1998)
 
Finansudvalg kristiserer forsvarets edb
Det danske forsvar vil investere op mod en milliard kroner i et altomfattende nye edb-system, der skal kunne styre hele forsvarets økonomi på en gang. Finansudvalget er stærkt kritisk over for projektet, der betegnes som et højrisiko-projekt med store muligheder for sammenbrud og langvarige forsinkelser.
(Jyllands-Posten 19/2-1998)
 
EU drøfter regler for våbeneksport
England står bag et forslag om en adfærdskodeks, der skal modvirke våbeneksport til ustabile lande og undertrykkende regimer. Både menneskerettighedsorganisationer og militærfolk kritiserer forslaget for ikke at være vidtrækkende nok. Landene skal efter forslaget begrunde afslag og tilladelser til eksport for hinanden, men det skal ske i hemmelighed.
(Politiken 17/2-1998)
 
Ros til forsvarets bygninger
Københavns Murerlaug har uddelt "Murerprisen" til Forsvarets Bygningstjeneste, der har "stedse med dygtighed fortsat den nødvendige tradition at vedligeholde og udbygge vores forsvarsanlæg". Skiftende magthavere har udover det forsvarsmæssige lagt al deres anseelse i byggeriet, så her er ikke sparet på noget. Prisen består i en granitmosaik af billedhuggeren Bjørn Nørgaard.
(Jyllands-Posten 17/2-1998)
 
Dansk militærfly til Golfen
Regeringen har besluttet at stille et af de tre danske Hercules transportfly til rådighed for de amerikanske styrker i Golfen. Flyet vil formentlig skulle transportere amerikansk personel og materiel under den forventede militære indsats mod Irak. Den danske deltagelse i krigen støttes af et massivt flertal i Folketinget.
(Jyllands-Posten 17/2-1998)
 
Boeing dropper civil produktion
Den amerikanske flygigant Boeing sælger sin civile helikopterafdeling. Sidste år solgte virksomheden kun 30 civile helikoptere. Fremover vil Boeing koncentrere sig om militære helikoptere, hvor salget går bedre.
(Jyllands-Posten 14/2-1998)
 
Tysk ja til NATO-udvidelse
Den tyske forbundsdag har med overvældende flertal godkendt den kommende NATO-udvidelse med Polen, Tjekkiet og Ungarn. Det danske folketing har tidligere ratificeret aftalen som det første af NATO-landene.
(Jyllands-Posten 14/2-1998)
 
Simpelt flertal for krig
Med et folketingsflertal i ryggen kan en dansk regering sende danske soldater i krig. Teoretisk set kan en militæraktion vedtages med en eneste stemme for, hvis resten af et beslutningsdygtigt Folketing afholder sig fra at stemme. Der er i Grundloven intet krav om et kvalificeret flertal og heller ingen mindretalsbeskyttelse, hvor beslutningen kunne udskydes eller sendes til folkeafstemning.
(Jyllands-Posten 14/2-1998)
 
Dansk støtte til Irak-bombning
Danmark støtter USAs planer om en militæraktion mod Irak, hvis den nuværende krise ikke kan løses ad diplomatisk vej. Dermed ligger Danmark på linje med flertallet af NATO-landene. Også Spanien, der tidligere var imod, er ved at ændre holdning til spørgsmålet. Frankrig er fortsat imod, men ser dog kun få muligheder for at løse krisen med diplomati.
(Politiken 11/2-1998)
 
Egypten kritiserer enøjet syn på Golfkrisen
Egypten beklager den dobbeltmoral, der gør Saddam Husseins Irak til skurk, mens Israel ikke kritiseres: Så længe Israel holder sig udenfor enhver form for kontrol med deres egne lagre af frygtelige våben, er det svært at overbevise den arabiske offentlighed om, at Saddam Hussein er en skurk. Israel menes at have skjulte lagre af atomvåben.
(Jyllands-Posten 11/2-1998)
 
Frankrig løj om atomforurening
De franske atombombe-sprængninger i Stillehavet forurenede området langt værre, end hidtil indrømmet. Forskere og læger fik besked på at tie stille for at Frankrig kunne fortsætte udviklingen. Soldater blev bevidst udsat for stråling og i et tilfælde evakuerede franskmændene et europæisk lærerpar fra en ø, da atomskyen ramte den. De indfødte blev ikke advaret.
(Jyllands-Posten 08/2-1998)
 
Rusland i retten for død soldat
Et russisk ægtepar kræver erstatning for deres søn Andrej, der blev dræbt i Tjetjenien. Forældrene mener, at sønnen ulovligt blev tvunget i krig og har trukket regeringen i retten. Andrej blev sendt til Tjetjenien for anden gang kort før hans værnepligt sluttede, men havde ikke meldt sig frivilligt, som reglerne kræver.
(Jyllands-Posten 08/2-1998)
 
Falsk oberst i fem år
Den amerikanske oberst Scott var en agtet gæst på en tysk militærbase i Leipheim. Basen gav ham eget kontor og flagede med det amerikanske flag til ære for ham. Nu er "obersten" afsløret som en pensioneret politiassistent, der oprindelig havde klædt sig ud til det lokale karneval, men lod den vellykkede spøg fortsætte i en årrække.
(Politiken 05/2-1998)
 
USA-miner giver problemer i mange lande
Spanien er i gang med at destruere sine egne i alt 820.000 antipersonelle miner, men derved er landet ikke renset. USA har nemlig også miner i Spanien i et depot på en flådebase. Spanien ønsker, at USA fjerner disse miner og er gået til de andre NATO-partnere for at få fremsat en fælles anmodning. USA har miner deponeret i en række europæiske lande.
(Jyllands-Posten 03/2-1998)
 
Hæren har forurenet Hjørrings vand
Otte kommunale brønde i Hjørring er lukket, da der er fundet triklor ethylen i vandet. Opløsningsmidlet stammer fra Hærens Materiel Kommando, hvor det i en årrække sivede ud fra et værksted til affedtning af våben. Kaserneledelsen fik en rapport om problemet, men overvejede sagen i to måneder, før kommunen blev orienteret om problemet.
(Jyllands-Posten 03/2-1998)
 
Danske soldater skal blive i Bosnien
Den danske bataljon i Bosnien kan se frem til mange år endnu, sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen under et besøg i de danske lejre. Han forventer, at NATOs Råd vil forlænge mandatet, når det udløber i juni. I følge statsministeren skal tropperne bruges til at holde freden, men især til at presse de lokale politikere og fremme genopbygningen af landet.
(Jyllands-Posten 30/1-1998)
 
IBM får milliard-ordre af det danske forsvar
Forsvarsministeriet køber et nyt edb-system til en pris på over en halv milliard kroner hos IBM. Systemet skal styre økonomien hos det danske forsvar og er som noget nyt bygget op næsten som for et privat firma. Det betyder, at forsvaret skal lære at styre efter omkostningerne.
(Jyllands-Posten 29/1-1998)
 
Tidligere minister i våbenskandale II
En fransk udenrigsminister er sigtet for at have tiltusket sig millionbeløb i forbindelse med en våbenhandel. Ministeren var i 1989 modstander af at Frankrig solgte seks missilbevæbnede fregatter til Taiwan men ændrede mening, så milliardhandlen blev gennemført. Våbenfirmaet bag fregatterne har oplyst, at der er udbetalt mindst 50 millioner kroner i bestikkelse - men ministeren fastholder, at det ikke er til ham.
(Jyllands-Posten 28/1-1998)
 
Brugte kampvogne til tredobbel pris
Forsvaret fik bevilget 51 brugte kampvogne til en samlet pris på 583 millioner kroner, men "glemte" at fortælle Folketingets finansudvalg, at de ydeligere vil koste 1,2 milliarder kroner. Kampvognene trænger så hårdt til en modernisering, at de pt. er ubrugelige. Kampvognene er primært indkøbt til hærens opgaver i udlandet. For stort set de samme penge kunne forsvaret have købt den nyeste model af den tyske Leopard-kampvogn.
(Jyllands-Posten 28/1-1998)
 
Militær telefonterror mod bilværksted
Et jysk bilværksted har overtaget Flyvestation Aalborgs gamle telefonnummer for et par år siden, men får stadig masser af militære opkald. Værkstedet er blandt andet blevet bedt om at sende en redningshelikopter - og om at modtage 50 jægersoldater. Nogle af opkaldene er henvist fra Flyvestation Karup, der heller ikke har opdaget, at de militære telefonnumre er blevet ændret.
(Jyllands-Posten 27/1-1998)
 
Hækkerup trak mineforbud i langdrag
Danmark var ikke noget foregangsland, da statsminister Poul Nyrup Rasmussen tilsluttede sig det verdensomspændende forbud mod antipersonelle landminer, skriver Jyllands-Posten. Forsvarsminister Hans Hækkerup insisterede i flere år på at minerne var en vigtig del af forsvaret, mens forsvarets egne eksperter sagtens kunne undvære dem.
(Jyllands-Posten 25/1-1998)
 
Irske soldater sagsøger militæret
Foreløbigt har mere end 11.000 irske soldater krævet erstatning for høreskader af den irske hær. Skaderne er opstået ved skydeøvelser uden høreværn - og fra larmende militærorkestre. Sagsanlæggene breder sig. Tidligere FN-soldater har krævet erstatning for solskoldninger i Libanon, hvor der ikke blev udleveret sololie - og for madforgiftninger samme steds. Hver uge kommer der hundrede nye sager til, så det irske forsvarsministerium har afsat en milliard kroner på budgettet for 1998 til erstatninger.
(Jyllands-Posten 25/1-1998)
 
Fredelig journalist var østtysk agent
Journalist Flemming Sørensen har indrømmet, at han fra 1959 og tyve år frem har leveret militære hemmeligheder om Danmark og Vesttyskland til den østtyske sikkerhedstjeneste. Flemming Sørensen var også aktiv i fredsbevægelsen, blandt andet for Nej til Atomvåben. Han blev i 1982 frikendt, men nu viser Stasis frigivne papirer, at han blev betalt af den østtyske stat for at levere oplysninger.
(Jyllands-Posten 25/1-1998)
 
Militær astrologi
Den russiske flåde har en forskningsenhed i Skt. Petersborg, der arbejder med astrologi. Forskerne praler blandt andet med, at de forudså en større flyulykke ved Irkutsk og Estonia-færgekatastrofen. Gruppen laver hver tredje måned en rapport til overkommandoen med forudsigelser. Militæret afviser officielt gruppens eksistens, der blev afsløret af et russisk dagblad.
(Jyllands-Posten 24/1-1998)
 
Affaldsmedicin som nødhjælp
Store mængder medicin, der er sendt til Bosnien som nødhjælp, er alt for gammelt. Dele af medicinen stammer fra 2. Verdenskrig. Op mod 60% af medicinhjælpen skal nu destrueres, hvad der vil koste 200 millioner kroner. Organisationen "Læger uden grænser" mistænker medicinalfirmaerne for bevidst at have tømt lagre, for selv at slippe for at betale for destruktionen. Samtidig kunne "hjælpen" trækkes fra i skat.
(Jyllands-Posten 24/1-1998)
 
Danske tropper til Afrika
Danmark er parat til at sende op mod 150 soldater til Vestsahara, hvor der skal afholdes en vigtig afstemning, der skal afgøre områdets status. Marokko og frihedsbevægelsen Polisario kæmper om magten i området, der er en tidligere spansk koloni. De danske soldater skal indgå i en FN-operation, for at sikre ro under afstemningen.
(Jyllands-Posten 24/1-1998)
 
Forsvaret søger piger
En kampagne til fem millioner skal lokke piger til det danske forsvar. Det bliver sværere og sværere at skaffe gode officersaspiranter, så nu satser forsvaret målrettet på pigerne. Målet for hvervekampagnen er at skaffe mindst 1000 kvindelige ansøgere til 225 ledige pladser på officersskolen.
(Århus Stiftstidende 23/1-1998)
 
Afrikanske ministre så på dansk militær
Tolv ministre fra otte sydafrikanske lande besøgte Danmark for at lære om fredsbevarende missioner, det militære baltiske samarbejde og Den Danske Internationale Brigade. De store kampvogne, automatriflerne og fragmentationsvestene fik drengene frem i de granvoksne mænd, der nu skal videre for se Brigaden i funktion i Bosnien.
(Jyllands-Posten 22/1-1998)
 
Militæret overtager flere civile opgaver
Forsvaret skal nu stå for overvågningen af havmiljøet fra fly. Opgaven er tidligere blevet løst af et privat firma, men fremover er det Søværnets Operative Kommando og flyvevåbnet, der skal løse denne opgave for Miljøstyrelsen. Tidligere har forsvaret også overtaget ismeldetjenesten og isbryderne.
(Jyllands-Posten 20/1-1998)
 
Frankrig solgte våben til folkemord
Flere måneder efter at slagterierne i Rwanda startede, fortsatte Frankrig med at sælge våben til landet. Frankrig benægter, men en avis har fremlagt detaljeret dokumentation for salgene. Våbensalget skal være sket som led i en hemmelig fransk plan for at støtte fransktalende dele af Afrika mod de engelsktalende.
(Jyllands-Posten 14/1-1998)
 
Våbenfabrik laver cykler
Smith & Wesson er mest kendt for pistoler, men det amerikanske våbenfirma er nu også begyndt at lave cykler. Helt i firmaets ånd er der dog tale om specialbyggede cykler til politiet. De avancerede mountainbikes udstyres med 24 gear og solide støddæmpere - samt sirene og roterende blink.
(Jyllands-Posten 06/1-1998)
 
Østspioner ind i NATO
Spionerne følger med, når Polen, Tjekkiet og Ungarn lukkes ind i NATO. Embedsmænd i de militære organer er bekymrede over, hvad de tidligere kommunistiske stater bringer ind sammen med deres sikkerhedstjenester til NATO. I Tjekkiet er der renset grundigt ud i det tidligere stærkt kommunistiske efterretningsapparat, mens der i Polen kun er sket en vis udskiftning. I Ungarn sidder der fortsat kommunister, der styrer spionnettet.
(Århus Stiftstidende 05/1-1998)Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret juni 2002 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >