Meget ældre fredsklip - fra 2003

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Soldater deserterede fra Ringenes Herre
I sidste del af storfilmen "Ringenes Herre" skulle 200.000 soldater deltage i det afsluttende slag, men det var tæt på at blive en fiasko - de computerdesignede figurer blev ved med at stikke af fra slagmarken. Som i et computerspil var hver enkelt soldat skabt med evnen til selv at vurdere situationen, og den fik dem til at desertere. Først efter to års yderligere arbejde var soldaterne blevet gjort så dumme, at de blev og deltog i slaget.
( Berlingske Tidende 22/12-2003)
 
Israelske kommandosoldater vil ikke slås i besatte områder
Den israelske hærs aktioner på Vestbredden og i Gaza-striben er umoralske og undertrykkende, lyder det overraskende fra 13 israelske kommandosoldater i et brev til regeringsledereren Ariel Sharon. De 13, der kommer fra en af de mest berømte hærenheder, vil ikke længere "fungere som en forsvarsmur i kød og blod". Tidligere har 27 piloter nægtet at deltage i luftangreb på de besatte områder.
( Radioavisen 21/12-2003)
 
Bush redigerer i historien
Den amerikanske regering havde en grundig og informativ hjemmeside, men troværdigheden halter nu. Den 1. maj holdt Bush en tale, hvor titlen er angivet som "Stop for større kamphandlinger i Irak". Ordet "større" blev først indsat måneder efter. Chefen for "International Development" har tidligere anslået, at genopbygningen af Irak højst vil koste USA 1,7 milliard $. Det tal holder slet ikke, og denne pressekonferencen er så sporløst forsvundet fra regeringens internet.
( Washington Post 18/12-2003)
 
Klyngebomber er billige
USA og Storbritanien kastede klyngebomber over Irak, der nu ligger tilbage som en slags landminer - og dræber og lemlæster. Det er dokumenteret i en rapport fra Human Rights Watch. Det danske Forsvarsakademi siger, at man opnå samme effekt med andre våben, men at det vil koste mere, både økonomisk og for de flere soldater, der må sættes ind.
( Berlingske Tidende 12/12-2003)
 
PET advarer mod hård udlændingelov
Politiets Efterretningstjeneste advarer i sin første årsberetning om, at det få uventede konsekvenser at forringe udlændingenes kår i Danmark: "Forhold, der kan have medvirket til fravalg af Danmark som målområde, kan være de relativt gode opholdsmæssige og økonomiske forhold, som udlændinge med fast ophold traditionelt har haft i Danmark ... Vurderingen af risikoen for terrorangreb i Danmark er imidlertid en dynamisk proces, hvor ændringer i de eksisterende forudsætninger kan spille ind på vurderingen".
( Politiken 11/12-2003)
 
Giv ikke Danmark plads i Sikkerhedsrådet!
Danmark er favorit til en af de skiftende pladser i FNs Sikkerhedsråd fra 2005-2006. En gruppe danskere har kontaktet udenlandske ambassader og FN for at advare om, at den nuværende regerings politik strider mod Danmarks generelt så gode omdømme, og at Danmark derfor ikke hører hjemme i Sikkerhedsrådet. "Regeringens politik, som i sidste instans fremmer både fattigdom og terrorisme, er i grel modstrid med det internationale samfunds dybeste behov", skriver Initiativgruppen.
( Dagbladet Arbejderen 2/10-2003)
 
Våbenfirma plantede spioner hos aktivister
Flere "muldvarpe" spionerede i årevis hos den engelske kampagne mod våbenhandel, betalt med millioner af den multinationale våbenproducent BAE Systems. Firmaet betalte i 90erne et firma for at skaffe oplysninger om kampagner, der kunne skade våbenhandlen, specielt i forbindelse med et milliardsalg af kampfly til Indonesien. Også adskillige parlamentsmedlemmer, der støttede kampagnerne, blev overvåget tæt.
( Indymedia UK 28/9-2003)
 
Danske F16-fly dræber hundreder
Op mod 200 formodede medlemmer af Taleban og al Qaeda er blevet dræbt i Afghanistan under fire danske F16-angreb. En militærhistoriker vurderer, at det lyder som tabstal fra en åben krig. Danmark har deltaget i tre andre angreb, hvor antallet af døde er ukendt. Flyvevåbnet meddeler, at det helt har undgået at ramme civile og hele tiden har sørget for at holde sig på den rigtige side af folkeretten.
( Berlingske Tidende 27/9-2003)
 
DDR myrdede svensk journalist
Det østtyske regime havde en hemmelig specialgruppe, der blev sendt ud for at myrde særligt besværlige DDR-modstandere i andre lande. Den svenske våbenfabrik Bofors solgte i 1984 våben gennem DDR videre til Iran, på trods af Iran-Irak krigen. En svensk tv-journalist kom på sporet af historien, og blev dræbt. Tysk politi mener nu, at de har anholdt morderen.
( Jyllands-Posten 25/9-2003)
 
Israelske piloter nægter luftangreb
27 piloter fra det israelske luftvåben protesterer over luftangrebene på Vestbredden og i Gaza. Piloterne har skrevet et åbent brev om, at de nægter at deltage i de luftangreb mod militante palæstinensiske leder, der også er gået hårdt ud over civile. Underskriverne, deriblandt en krigshelt, risikerer nu fængselsstraf.
( Politiken 24/9-2003)
 
Bush frikender Saddam for terror-angreb
Næsten 70 procent af amerikanerne tror, at Saddam Hussein stod bag terror-angrebet i USA den 11. september 2001. Nu har præsident George W. Bush erklæret, at Saddam intet havde med angrebet at gøre. Dagen før sagde vicepræsident Dick Cheney, at man ikke kan afvise en sådan forbindelse.
( Politiken 18/9-2003)
 
Danske kampvogne aldrig brugt
Danmark købte 51 brugte tyske leopardkampvogne i 1997 til en samlet pris på over 600 millioner kroner, men de fleste af kampvognene står fortsat i Tyskland. Her skal de moderniseres for yderligere 1,2 milliarder kroner før de kan bruges, så den samlede pris svarer til køb af nye. Daværende forsvarsminister Hans Hækkerup stod for købet, som han stadig synes er en god forretning.
( Politiken 8/9-2003)
 
Randers Regnskov træner soldater
Danske soldater skal møde slanger og skorpioner i Randers Regnskov, så de kender det farlige kryb, når de kommer til Irak. Randers Regnskovs direktør Henrik Herold har selv en fortid som officer ved ingeniørtropperne, og har været udsendt til eks-Jugoslavien.
( Politiken 6/9-2003)
 
Europæisk samling af våbenindustrien
Nationale våbenfirmaer vil nu være internationale, og søger specielt europæiske partnere, for at skabe så store enheder, at de kan klare konkurrencen med USA.. Tyske ThyssenKrupp og franske Alstom, der bygger ubåde og krigsskibe, forsøger at skabe et samlet europæisk værft for forsvarsindustrien. Andre firmaer søger også partnere, og den tyske regering vil lovgive om salg for at holde USA på afstand.
( Børsen 25/8-2003)
 
Kvinder slår lige så tit som mænd
Flere mænd bliver tævet af deres kærester, end omvendt. Det er det overraskende resultat af en norsk undersøgelse af vold i hjemmet. Kvinder bruger lussinger, slag og spark, når følelserne kommer i kog. Lige som ved mænds hustruvold er der ofte alkohol indblandet. Amerikanske studier har vist det samme.
( Dagbladet i Norge 14/8-2003)
 
Israel sælger våben til hvemsomhelst
Lille Israel er den femte største eksportør af våben i verden og kan lokke med, at alle våben er testet under ægte krigsforhold. Våbenproduktionen udgør knap ni procent af landets bruttonationalprodukt, hvilket er fire gange mere end gennemsnittet i resten af verden. Israel sælger til lande med krig eller borgerkrig som Sri Lanka, Indien og Kina, og har forsynet rene militærdiktaturer som Guatemala og Colombia.
( Klassekampen i Norge 11/8-2003)
 
USA brugte napalm-våben i Irak
Amerikanske piloter kastede napalm-lignende bomber over Irak. Napalm er forbudt ifølge en FN-resolution, som USA aldrig har underskrevet. Bomberne eksploderer i gigantiske ildkugler og klæber sig fast til huden, mens den brænder. USA benægtede brugen af napalm, da de nye bomber er lavet efter en ny opskrift, men effekten er den samme.
( Jyllands-Posten 11/8-2003)
 
Island overvejer egen hær
Den amerikanske base på Island skal ikke længere rumme de kampfly, som ind til nu har stået for Islands militære beskyttelse. Island overvejer derfor at oprette sit eget militær, måske med professionelle soldater. Øen har mistet sin store betydning for USA efter Den Kolde Krigs ophør, men er medlem af NATO.
( Berlingske Tidende 3/8-2003)
 
Pentagon dropper terror-lotteri
Bookmakere tjener penge på at gætte rigtigt om fremtiden, og denne evne måtte kunne hjælpe med at forudsige terror-aktioner. Det var logikken bag et projekt, hvor det amerikanske forsvarsministerium Pentagon ville lade alle spille om sandsynligheden for ny terror. Efter ophidsede protester er planen nu droppet.
( Politiken 29/7-2003)
 
USA glemte krigsbonus til Danmark
Seks lande får nu nemmere ved at sælge våben til USA, men Danmark er ikke med på listen. Det fik danske politikere og erhvervsliv til at frygte, at Danmark alligevel ikke får krigsbonus for opbakningen til Irak-krigen. Formanden for Repræsentanternes Hus i USA kalder det en misforståelse, og lover at gøre sit bedste for at få Danmark med.
( Berlingske Tidende 29/7-2003)
 
PET kontrollerer universiteter
Politiets Efterretningstjeneste beder de ansatte på universiteterne holde nøje øje med studerende, der opfører sig usædvanligt. PET har været en tur rundt på alle højere læreanstalter for at bede om denne hjælp i kampen mod terror. Selv banale småting kan være af værdi for os, siger chefen for PET.
( Politiken 26/7-2003)
 
Russisk oberst dømt for mord
En russisk oberst blev dømt for mord i Tjetjenien, trods langvarige forsøg på at blive erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket. Sagen har haft stor international interesse, da den er blevet set som en test af om Rusland reelt ville retsforfølge egne krigsforbrydelser. Obersten er den eneste højtstående officer, der er blevet tiltalt for forbrydelser mod tjetjenske civile.
( Jyllands-Posten 25/7-2003)
 
Spindoktor overdrev i Irak-rapport
Den britiske efterretningstjeneste blev presset til at forstærke sine formuleringer i en rapport om Iraks påståede masseødelæggelsesvåben. Statsminister Tony Blairs pressechef Alastair Campbell ønskede 11 punkter ændret. For eksempel fra at Saddam Husseins sønner "kan have" beføjelser til at beordre brug af kemiske våben, til at de "har autoritet til" det. Denne ændring nægtede efterretningstjenesten dog, men syv andre blev gennemført som ønsket.
( Politiken 2/7-2003)
 
Soldater beskyldt for gruppevoldtægt
650 kvinder fra Kenya anklager det britiske forsvarsministerium for at ignorere, at større grupper britiske soldater siden begyndelsen af 70erne har deltaget i gruppevoldtægter. Kvinderne bor i et område ved Mount Kenya, hvor det britiske militær har en stort øvelsesområde. Kenyanerne fik ved en anden retssag sidste år 50 millioner kroner i erstatning for dræbte og sårede på grund af efterladt ammunition i øvelsesområdet.
( Politiken 2/7-2003)
 
Microsoft-software til hæren
For mere end tre milliarder kroner skal Microsoft forsyne den amerikanske hær med programmer. Det er den største enkeltordre nogen sinde for firmaet, der skal fylde software i en halv million computere. Microsoft mener at ordren fjerner alle de spørgsmålstegn, der tidligere er stillet ved sikkerheden i firmaets produkter.
( Politiken 26/6-2003)
 
Medalje til Tony Blair fra USA
Storbritanniens premierminister Tony Blair får en guldmedalje fra USAs Kongres for sin støtte til USAs krig mod Irak. Medaljen til Blair er dermed godkendt af både Repræsentanternes Hus og USAs Senat. Sidste gang denne medalje blev uddelt i England, var modtageren Winston Churchill.
( TV 2 25/6-2003)
 
Per Stig Møller grebet i løgne
34 gange før krigen forklarede udenrigsminister Per Stig Møller i Folketinget, at Irak uden tvivl havde masseødelæggelsesvåben. Nu insisterer udenrigsministeren på, at han hele tiden har sagt “eventuelle” og “formodede” våben. Arkiverne viser dog, at han kun en enkelt gang har taget en smule forbehold med udtrykket ”må man gå ud fra”.
( Ekstra Bladet 25/6-2003)
 
Tatoveringer mod militæret
I Sydkorea er mænd med store tatoveringer uegnede til militærtjeneste på grund af ”vederstyggelighed over for andre værnepligtige”. Nu er 170 mænd med tatoveringer blevet anholdt for ”bevidst at fuske med deres kroppe for at undgå militærtjeneste”. Det giver op til op til tre års fængsel. Værnepligten varer 26 måneder.
( Ekstra Bladet 25/6-2003)
 
Millioner af tyskere aflyttes
1,5 millioner tyske telefoner blev aflyttet sidste år, hvilket er en stigning på 10%. Kun 27% af de aflyttede fik bagefter besked om det, selv om det er et lovkrav. Aflytningerne er godkendt af domstolene, der kun afslog i ganske få tilfælde.
( Journalisten 25/6-2003)
 
Mindefond for henrettede atom-spioner
Ægteparret Julius og Ethel Rosenberg blev i 1951 henrettet efter en meget kontroversiel retssag for at have udleveret atomhemmeligheder. Historikere er i dag ret enige om, at Julius Rosenberg ikke havde gjort noget, der kunne begrunde dødsstraf. Sønnen Robert har nu oprettet en mindefond til støtte for børn af forældre, som er kommet i vanskeligheder, fordi de er aktive i protestbevægelser.
( Jyllands-Posten 24/6-2003)
 
Fortsat censur i Irak
Udbredelse af materiale, der har til hensigt at fremmane opposition, er fortsat forbudt i Irak. Nu er det den amerikanske ledelse, der særdeles håndfast kontrollerer de medier, der føler trang til at kritisere besættelsesmagten. USA har selv oprettet avis-, radio- og tv-netværket IMN, hvor ni ud af ti nyansatte er hentet fra Saddam Husseins informationsministerium.
( Informatíon 22/6-2003)
 
Regler for soldater-sex
Der skal "formuleres nogle overordnede retningslinjer som supplement til gældende regler for udsendte danske soldater", når de er på orlov under tjeneste i udlandet, siger forsvarsminister Svend Aage Jensby. Ministeren havde ellers afvist at lave regler, selv om danske soldater tidligere har brugt prostituerede, der var blevet kidnappet og tvunget til prostitution i Makedonien. Soldaternes orlov er nu flyttet til Grækenland.
( Informatíon 20/6-2003)
 
Millionordre til dansk våbenfabrik
750 millioner kroner for dele til det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter. Der er våbenfabrikken Terma ved Grenaa, der skal bygge flyets gun-pods, beholdere til maskinkanoner. A.P. Møller-selskabet Maersk Sealand har opså fået en stor ordre og skal transportere flydele fra producenter over hele kloden til Lockheed Martins fabrik i Texas, hvor flyet samles.
( Jyllands-Posten 16/6-2003)
 
USA fandt biologiske våben
100 små flasker med miltbrand og andre farlige bakterier er dukket op. De er formentlig rester fra nu opgivne bakteriologiske eksperimenter, og blev fundet i Maryland, USA. De farlige stoffer fra et amerikansk regeringslaboratorium var ikke registreret hverken af USA eller af de internationale organisationer, som USA har pligt til at underrette om sine våbenprogrammer. Fundet har kun vakt ringe opmærksomhed i USA.
( Politiken 28/5-2003)
 
Mere effektiv våbenindustri i EU
Fælles EU-regler for militærindustrien skal gøre EU mindre afhængig af den stærke amerikanske militærindustri. EU-kommissionen arbejder for fælles standarder og fælles indkøbsregler, der sammen med investeringer i forskning og udvikling skal hjælpe den trængte industri - på trods af at EU-traktaten udtrykkeligt undtager våbenindustrien fra konkurrencereglerne i EUs indre marked.
( Dagbladet Arbejderen 14/5-2003)
 
Sexchikane i forsvaret
Hver tredje kvindelige soldat har været udsat for sexchikane, viser en ny spørgeskemaundersøgelse. De sidste to år er der i Danmark blevet rapporteret syv voldtægter og 37 voldtægtsforsøg, men mange anmeldelser trækkes tilbage på opfordring af lederne i forsvaret. Forsvarets krisepsykologer åbner nu en særlig akuttelefon, der skal hjælpe ofrene.
( Politiken 9/5-2003)
 
Særlovgivning mod krigsmodstand
"En person som i en situation med væbnet konflikt af international karakter, hvori Spanien er involveret, offentligt handler imod det med det formål at miskreditere Spaniens deltagelse … vil blive straffet med en dom på mellem ét og seks år i fængsel". Sådan lyder et lovforslag, som den spanske regering er ved at indføre med baggrund i terrorlovgivningen.
( APKs Netavis 8/5-2003)
 
Forurening bremser ikke ny Thule-aftale
Afsløringen af 54 amerikanske lossepladser på Thule får ikke konsekvenser for brugen af Thule-basen til missilforsvar. Landsstyreformand Hans Enoksen fastholder, at den fælles dansk-grønlandske principaftale underskrives som planlagt.
( Politiken 8/5-2003)
 
USA vil ikke betale for forurening
USA vil ikke betale for miljøopretning på tidligere militære baseområder, hvor miljøbelastningen er mindre end kriteriet "Imminent and substanstantial danger to human health" - øjeblikkelig og betydelig fare for menneskelig sundhed, oplyser miljøminister Hans Chr. Schmidt. USA har mange lækkende lossepladser ved Thule-basen med miljøbelastende stoffer.
( Informatíon 7/5-2003)
 
Strid om EU-militær
En række EU-lande skal have fælles militært hovedkvarter, foreslår Frankrig, Tyskland, Belgien og Luxembourg. Oplægget fokuserer for meget på militære løsninger, mener udenrigsminister Per Stig Møller. Terror løses ikke nødvendigvis med forsvar og bomber, men med handel og udvikling, siger han.
( Politiken 4/5-2003)
 
Danmark er officielt besættelsesmagt i Irak
Danmark er ”besættelsesmagt i humanitær folkeretslig forstand” i Irak, skriver Udenrigsministeriets folkeretskontor. Dette betyder, at Genevè-konventionen forpligtiger Danmark til at sikre Iraks befolkning mad, medicin, sanitet og hospitaler og at beskytte irakernes private, økonomiske og kulturelle liv.
( Politiken 25/4-2003)
 
USA holder børn som krigsfanger på Cuba
Børn under 16 år er fængslet som "illegale kombattanter" på Guantánamo-basen på Cuba, bekræfter USA. Børnene er fanget inden for de seneste måneder under USAs krig mod terror. De unge fanger sidder adskilt fra de ældre fanger, men bliver betegnet som lige så farlige, som de andre.
( Politiken 23/4-2003)
 
Bjarne Riis cykler for krigsindustrien
Cykelrytterne i Team CSC reklamerer for våben og krig. Det verdensomspændende firma CSC, der også står for store dele af den danske stats edb-systemer, tjener store penge hos militæret. Det drejer sig ikke kun om software, men også om "military outsourcing", hvor CSC overtager konkrete militære opgaver for eksempel i Bosnien og Colombia. Nyeste opgaver er Irak og i Afrika, hvor CSC-firmaet DynCorp skal stå for politi, domstole og fængsler.
( International Police Programs 16/4-2003)
 
Norske olie-milliarder investeret i våben
Den norske stat har investeret op mod seks milliarder kroner i internationale våbenfabrikker. Den norske forening "Framtiden i våre hender" har optalt 45 våbenproducenter blandt investeringerne. De største er amerikanske Raytheon og Lockheed Martin, der blandt andet har leveret Tomahawk og Patriot raketter til Irakkrigen.
( NorWatch 27/3-2003)
 
Hjemmeværnet kan blive til militsgrupper uden kontrol
Hjemmeværnet vil blive erstattet af små bevæbnede militsgrupper rundt om i hele landet, hvis det officielle Hjemmeværn bliver nedlagt. Sådanne grupper vil ikke være under kontrol af staten, siger Hjemmeværnets politiske chef Erling Christensen. Han sammenligner det med de frivillige skytteforeninger, der blev dannet for over hundrede år siden.
( Politiken 20/2-2003)
 Se også en kronologi over fredssagen og international politik.
 
Redaktøren undskylder, at arbejdspresset fra andre opgaver ofte gør denne side for uaktuel. Jeg vil meget gerne høre fra eventuelle hjælpsomme journalister!Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >