Meget ældre fredsklip - fra 2002

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Canadiske fredsfolk vil tjekke USAs våben
En gruppe canadiske fredsaktivister kaldet Rooting Out Evil vil samle en international gruppe af frivillige våbeninspektører. Våbeninspektørerne skal sættes ind i USA for at kontrollere landets lagre af masseødelæggelsesvåben.
(Rooting Out Evil december 2002)
 
Bøsserne ud af militæret
USA har en politik om, at homoseksuelle kan være i forsvaret, hvis de ikke fortæller, at de er det. Syv bøsser besluttede at stå ud af skabet sammen, og blev omgående fyret. Seks af dem har speciale i arabiske sprog - et speciale som forsvaret har en desperat mangel på.
(Dagen 30/11-2002)
 
Ingen tyske panservogne til Irak-krig
USA har ønsket, at Tyskland skulle stille blandt andet panservogne med ABC-udstyr og luftværnsraketter til rådighed ved et eventuelt angreb på Irak. Det vil Tyskland ikke være med til, men USA får dog lov til at benytte baser og anlæg i Tyskland til krigen.
(Informatíon 28/11-2002)
 
Nyt europæisk jagerfly styrtet
En prototype af det ny europæiske jagerfly Eurofighter er styrtet ned i Spanien. Begge motorer satte ud, så piloterne valgte at forlade flyet i faldskærm. Tyske Daimler-Benz Aerospace, italienske Alenia og spanske Casa står bag projektet.
(Informatíon 22/11-2002)
 
Militæret vil rydde egetræsskov
Søværnets Operative Kommando holder til i bygninger i den fredede Havreballe Skov ved Århus, og dem vil de nu have udvidet. 54 gamle egetræer skal fældes for at give plads til flere kontorbygninger for Søværnets administrationen.
(Århus Onsdag uge 47 2002)
 
Danske fodboldkampe hjælper ofre
Danske fodboldskoler på Balkan har med stor succes bragt tusinder af børn fra forskellige nationaliteter sammen i fredelig leg på tværs af gamle grænser. Internationalt Røde Kors har nu henvendt sig for at bringe ideen til det krigshærgede Congo. Også i Tjetjenien og Gaza er der projekter på vej.
(Politiken 10/11-2002)
 
Vores forbrug skaber krig
Nødvendige metaller til din mobiltelefon, olie og andre råvarer - det er grunden til mange af klodens krige. Worldwatch Institute har i rapporten "Ressourcekrigenes anatomi" beskrevet sammenhængen mellem ressourcer og konflikter. Udover menneskeliv går konflikterne i voldsom grad ud over dyreliv og miljø.
(Politiken 10/11-2002)
 
NATOs radar dræber hvaler
USA har udviklet en undervandsradar, der udsender lyd med op til 235 decibel under havet. Øvelser med den nye radar har hver gang medført, at døde hvaler er skyllet op på kysterne i området. Danmark bruger ikke systemet, men Frankrig og især Storbritannien har det på krigsskibe.
(Politiken 10/11-2002)
 
Op mod en million sammen for fred
En demonstration i Firenze mod USAs krigstrusler mod Irak samlede op mod en million deltagere, vurderer arrangørerne. Den fredelige demonstration med hovedparolen "Nej til Krig" afsluttede det såkaldte Sociale Forum, som anti-globalister fra hele verden deltog i.
(Berlingske Tidende 10/11-2002)
 
Dansk forsvar skal omstilles totalt
Hvis Danmark ikke længere skal forsvare sig mod en russisk invasion, er der ikke brug for 60 nye kampfly, kampvogne og patruljefartøjer. Det mener generalløjtnant Ove H.G. Hoff, der lige er afgået som chef for NATOs hovedkvarter i Danmark. I stedet skal der investeres i "militære kapaciteter", som USA har brug for.
(Berlingske Tidende 10/11-2002)
 
Radar giver arbejdsskader
En dansk soldat, der i årevis havde arbejdet med militære radarsystemer, fik kræft i halsen. Lidelsen er nu blevet godkendt som en arbejdsskade, hvad der har vakt international opsigt. Mange andre lande har erstatningssager på vej gennem domstolene, men den danske sag er den første godkendelse.
(Berlingske Tidende 11/11-2002)
 
Køer klones mod terror
Et par store bioteknologiske firmaer har fået 25 millioner kroner til at udvikle midler mod terrorangreb. Redskabet er køer, der klones med menneskelig arvemasse og derpå udsættes for kampstoffer. Forhåbentlig vil de så producere antistoffer, der kan bruges til at beskytte mennesker med.
(Politiken 9/11-2002)
 
Uetiske investeringer giver kasse
Våben og tobak har klaret sig bedre igennem den igangværende børskrak, end mere etisk forsvarlige varer. Det har investeringsfirmaet Mutuals.com taget konsekvensen af. Firmaet investerer udelukkende i uetiske virksomheder og har på få måneder opsamlet grimme aktier for mere end ti millioner kroner.
(Politiken 9/11-2002)
 
Islandsk fredsaktivist arresteret
Den islandske premierminister annoncerede, at landet vil bidrage aktivt til NATOs militære aktioner, blandt andet ved at NATO nu kan transportere våben og soldater med luftfartsselskabet Icelandair. En fredsaktivist fra Peace 2000 advarede om, at det ville gøre flyene til terrormål. Han blev omgående arresteret, og foreningens computere blev beslaglagt.
(Peace 2000 november 2002)
 
Amerikanske marinekorps øver sig på Grønland
Normalt er Thule Air Base kendt netop som en luftbase, men basen bruges også til at træne marinesoldater i at overleve under voldsomme vinterforhold. I oktober var Marine Corps Security Forces Company Keflavík på overlevelsestur i Thule. For en del af soldaterne var det første gang, at de overhovedet så sne.
(The White Falconline November 2002)
 
USA løslod 80-årige afghanske krigsfanger
USA har løsladt to ældre afghanere fra fangelejren på Cuba, da de ikke længere menes at udgøre en trussel. Deres alder opgives til mellem 70 og 90 år. Mændene havde siddet indespærret i otte måneder. Flere end 600 fanger sidder fortsat fængslet på den amerikanske base, uden at have været stillet for en domstol.
(Reuter World Service 29/10-2002)
 
Blyforurening skaber vold
Der er flest drab i områder, hvor der også er mest bly i luften, viser en omfattende amerikansk undersøgelse. I de områder af USA, hvor blyindholdet var højest, var der fire gange så mange drab som i områderne med mindst bly. Også andre undersøgelser tyder på, at indånding af bly medfører voldelig adfærd.
(Politiken 5/10-2002)
 
Norge bruger dobbelt så meget på krig som på bistand i Afghanistan
Norge bruger i år 776 millioner kroner på militær til Afghanistan, og har doneret 350 millioner i humanitær bistand. Det har fået Kirkens Nødhjelps Ungdom til at samle kendte nordmænd til en appel om at skifte den norske deltagelse i krigen ud med humanitær bistand samt en udvidelse af FNs fredsstyrke. Blandt underskriverne er to biskopper og fodboldtræneren Egil 'Drillo' Olsen.
(Politiken 23/9-2002)
 
Superman kæmpede for fred
En af Supermans første kampe var mod en våbenfabrikant. Superman anbragte fabrikanten midt på slagmarken, hvad der fik ham til fremover kun at lave fyrværkeri. Bagefter fik Superman soldaterne til at indse, at de kun "kæmper for at fremme salget af ammunition". Tegneseriefiguren Supermans skabere var to ungkommunister, der senere solgte figuren for 190$.
(Politiken 7/9-2002)
 
Fredspris til modig politiker i USA
USAs Kongres stemte september 2001 for at bruge militæret til at besvare terror-angrebet med, ved at USA selv gik til angreb rundt om i verden. Barbara Lee var den eneste politiker, der stemte imod - og det har hun nu fået "The Leifr Eiriksson Award 2002" for. Prisen uddeles af det islandske "Peace 2000 Institute".
(Peace 2000 Institute september 2002)
 
USA vil ikke straffes
USA vil stå uden for Den Internationale Straffedomstol, der skal straffe krigsforbrydelser. USA forsøger nu at lave aftaler med de enkelte lande om ikke at udlevere amerikanere til domstolen. Norge og Sverige siger klart nej, mens Danmark ikke har svaret.
(Politiken 17/8-2002)
 
Kamphelikoptere på damejagt
Amerikanske soldater brugte tre helikoptere til at komme tæt på en italiensk strand for at kikke nærmere på de solbadende kvinder. Luftrykket fra helikopterne smed rundt med parasoller og strandstole på stranden, hvor fem mennesker blev lettere kvæstet.
(Politiken 17/8-2002)
 
Turister i regeringens bunker
1000 personer kan overleve i den kæmpemæssige bunker, som regeringen i Schweiz fik bygget for tre år siden. Officielt er den samlede regning på langt over en milliard kroner, men uofficielt har anlægget kostet fire gange så meget. Socialdemokraterne har nu foreslået at åbne bunkeren for turister, så anlægget kan tjene lidt af pengene ind. Militæret har sin helt egen bunker.
(Jyllands-Posten 11/8-2002)
 
Militæret vil leje fragtskibe
Det danske forsvar har problemer med fragt af troppeudstyr og soldater til fjerne krigsområder, og overvejer derfor at lease skibe og fly hos private danske rederier og virksomheder. Rederiet A.P. Møller er glade for forslaget, og har i årtier sejlet for det amerikanske forsvar.
(Politiken 6/8-2002)
 
Endnu flere milliarder til USAs militær
USA bruger flere penge på forsvaret, end nogen anden nation i verdenshistorien. Forsvarsbudgettet er nu øget yderligere, så USA bruger mere end de efterfølgende ni lande på listen over verdens højeste militærudgifter - tilsammen. Vedtagelsen skete uden den store debat, men der blev i mange tilfælde bevilget endnu flere penge, end der var bedt om.
(Politiken 3/8-2002)
 
Civilt ulydig striptease
Nigeria er verdens sjettestørste eksportør af olie, men beboerne oven på de rige oliefund ser intet til værdierne. Det fik en stor gruppe kvinder til at besætte fem af Chevron-Texacos oliefelter. Kvinderne var ikke bevæbnede, men truede med at smide tøjet, hvilket er meget beskæmmende på de kanter. Chevron-Texaco har nu lovet at forhandle med gruppen.
(Jyllands-Posten 22/7-2002)
 
Lovlige nægtere i Rusland
Militærnægtelse er rykket et skridt nærmere i Rusland. En ny lov er på vej gennem instanserne, der for første gang siden 1939 vil tillade folk at nægte. Hidtil har kun en lægeerklæring kunnet hjælpe unge mænd, der ikke ville i militæret.
(Jyllands-Posten 29/6-2002)
 
USA kæmper mod international domstol
USA truer med veto mod at forlænge FNs udsendte styrke i Bosnien, hvis soldaterne ikke får immunitet mod anholdelse, fængsling og anklager. USA frygter, at FNs nye Internationale Straffedomstol vil kunne blive brugt mod amerikanske soldater.
(Jyllands-Posten 29/6-2002)
 
Sejr for ligestilling
Den første danske kvinde er begyndt på uddannelsen til kamppilot i det dansk forsvar. Det skræmmer hende ikke, at hun måske skal dræbe andre fra sit fly: "Jeg tror på, at de beslutninger mine overordnede tager i en given krigssituation, er de rigtige, og at de i den sidste ende vil redde menneskeliv", udtaler den kommende kamppilot.
(Jyllands-Posten 28/6-2002)
 
Vestlige lande solgte våben til Milosevic
Våbenfirmaer fra Israel, USA og Ukraine sørgede for at holde Jugoslavien forsynet med våben i perioden 1998-99, hvor præsident Milosevics regime var i konflikt med det meste af verden. Trods de internationale sanktioner leverede firmaerne alt fra pansrede køretøjer til elektronisk sigteudstyr.
(Politiken 22/6-2002)
 
De fattige bliver fattigere
De mest velhavende bliver endnu rigere, men stadigt flere må overleve for under en dollar om dagen. En ny FN-rapport advarer de vestlige lande om, at denne voldsomme ubalance truer verdensfreden. Rapporten anbefaler, at der skal skrues op for bistanden og at de fattige landes gæld må eftergives.
(Politiken 19/6-2002)
 
Hækkerup røber hemmelig kampgruppe
Under Den Kolde Krig skulle et hemmeligt netværk gå i aktion, hvis Danmark blev besat. Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup oplyser nu, at han afviklede grupperne, som skiftende regeringer har afvist eksistensen af. Grupperne blev dannet af CIA under navnet Gladio. De var trænet i spionage og sabotage, og er i Italien og Belgien mistænkt for terror.
(Jyllands-Posten 17/6-2002)
 
Udgiften til militæret stiger
Efter Den Kolde Krigs afslutning faldt udgifterne til militæret, men nu stiger de igen for tredje år i træk. I følge SIPRI blev der i 2001 brugt 6.700.000.000.000 kroner på militæret. Rusland overhalede igen USA som største sælger af våben, mens Kina køber flest.
(Jyllands-Posten 14/6-2002)
 
Dansk ubåd til Middelhavet
Ubåden ”Sælen” er sejlet på togt til det østlige Middelhav, hvor den får ny base i Tyrkiet. Ubåden skal overvåge skibstrafikken som led i USAs kamp mod terror. Den nye forsvarschef general Jesper Helsø håber, at togtet ville vise ubådenes værdi for politikerne, der snart skal beslutte, om der skal købes nye.
(Jyllands-Posten 11/6-2002)
 
USA forventede epidemier i Irak
De 12 år gamle sanktioner mod Irak forhindrer import af kemikalier og udstyr til vandrensning. Det snavsede vand har medført sygdomme, der har dræbt en halv million irakiske børn - men det var forudset. Dokumenter fra det amerikanske forsvar fra 1991 forudser de dødbringende epidemier og foreslår, at skylden kan placeres hos det irakiske regime.
(Politiken 9/6-2002)
 
Israelsk hærværk efterforskes
Israelske soldater efterlod Det Internationale Fredscenter i Jerusalem grundigt vandaliseret, efter at have brugt det som militært hovedkvarter. Menneskerettighedsorganisationer er begyndt at samle materiale om soldaternes hærværk og tyverier, da det israelske forsvar lader til at tage disse sager mere alvorligt, end nedskydningerne af ubevæbnede civile.
(Politiken 8/6-2002)
 
Danmark udvikler nye kampfly
En foreløbig betaling på 898 mio. kroner sikrer, at nogle danske virksomheder kan deltage i udviklingen af det nye Joint Strike Fighter kampfly. Det er endnu ikke afgjort, om Danmark også skal købe de dyre fly for endnu flere milliarder.
(Berlingske Tidende 4/6-2002)
 
Angreb på afghansk bryllupsfest
De traditionelle salutter under et afghansk bryllup fik en amerikansk kamphelikopter til at angribe bryllupsgæsterne. 10 gæster blev dræbt og mange såret under angrebet. Helikopteren var fra den internationale koalition mod terror.
(Jyllands-Posten 18/5-2002)
 
Selektive militærnægtere i Israel
En ny protestbevægelse har skabt grøde i den israelske militærnægterbevægelse. Det stigende antal unge israelere, der siger nej til at deltage i militærtjeneste i de besatte palæstinensiske områder er ikke pacifister. De vil gerne forsvare deres eget land, men ønsker ikke at deltage i besættelsen af et andet folk.
(Informatíon 16/2-2002)
 
Problem med radioaktivt affald i Danmark
De små atomreaktorer i Risø er lukket ned, men der er langt fra ryddet op. 5.000 m3 mellem- og lavradioaktivt affald og et kvart ton højradioaktivt skal graves ned et sted. Det værste bliver sendt til USA, men resten placeres i depot her i landet. Depotet, der skal bevogtes i 300 år, vil koste op mod 1,2 og 1,7 mia. kroner.
(Berlingske Tidende 19/1-2002)
 
Kosovo ryddet for miner
To års arbejde med minerydning er fuldbragt i Kosovo. Det er Folkekirkens Nødhjælp, der har stået for rydningen og har uddannet 200 lokale som mineryddere. Det er første gang, at et tidligere krigsområde så hurtigt har kunnet erklæres minefrit.
(Politiken 1/1-2002)
 Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret maj 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >