Meget ældre fredsklip - fra 2001

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Gigantiske uran-bomber kastes over Afghanistan
Det amerikanske luftvåben bruger verdens største, konventionelle bombe mod afghanerne. Bomben vejer 6 ton og indeholder en luft-benzinblanding, der gør den til en slags kæmpe molotov-coctail. Sprængkraften er forstærket med uran-pulver for at øge trykbølgen, så den har totalt ødelæggende sprængkraft i en omkreds på 600 meter.
(Spiegel Online 6/11-2001)
 
USAs allierede tredobler opiumsproduktion
Den Nordlige Alliance i Afghanistan, der er allieret med USA, har tredoblet sin produktion af opiumsvalmuer, der bruges til fremstilling af heroin. Derimod har Taleban-regimet stort set stoppet al opiumsproduktion i løbet af det seneste år.
(Jyllands-Posten 1/11-2001)
 
Bomber ligner nødhjælpspakker
USA kaster to slags pakker ned over Afghanistan. Nødhjælpspakkerne er gule og firkantede, mens de ueksploderede klyngebomber er gule og dåseformede. USA forsøger derfor i radiospots at forklare, at det kun er den første slags, som den nødlidende befolkning bør samle op.
(Politiken 31/10-2001)
 
Ingen kritiske spørgsmål på TV
Den 7. oktober ryddede de to store tv-kanaler aftenen for at dække angrebet på Afghanistan, men der blev ikke tid til de kritiske spørgsmål. På DR og TV 2 blev der i alt stillet 347 spørgsmål, men ingen om alternativer til krig og kun tre spørgsmål om risikoen for civile tab. Mere end hvert tredje spørgsmål handlede om USAs evne til at vinde krigen.
(Journalisten 17-2001)
 
NATO skal spille global rolle
NATO skal ikke længere kun være en defensiv sikkerhedsorganisation i Europa, men skal løse militære opgaver overalt i verden, siger forsvarsminister Jan Trøjborg. Regeringen har tidligere på et NATO-møde sagt, at Danmark er villig til at drøfte, hvordan NATOs rolle kan udvides.
(Danmarks Radio 23/10-2001)
 
Robotterne går i krig
Førerløse, missilbevæbnede jagerfly kan klare fremtidens krige, så soldaterne kan blive hjemme ved kontrolpulten. Ubemandede fly har længe været brugt til overvågning, men om to måneder prøveflyves en ny slags, der også kan angribe. Angreb sker dog ikke automatisk, men styres af operatøren, fortæller firmaet.
(Informatíon 22/10-2001)
 
CIA må dræbe Osama bin Laden
Præsident George W. Bush har underskrevet et direktiv til CIA, hvori han beordrer efterretningstjenesten til total ødelæggelse af Osama bin Laden og hans organisation, al Qaeda. Samtidig fik CIA mere end en milliard dollar ekstra til krigen mod terrorisme og et hidtil uset samarbejde mellem CIA, kommandosoldater og andre eliteenheder.
(Politiken 21/10-2001)
 
Danmark fortsat anklaget for krigsforbrydelser
NATOs bombning af en serbisk tv-station i 1999 kommer nu for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Danmark anklages sammen med 17 andre NATO-lande for brud på den europæiske menneskerettighedskonvention. 16 personer blev dræbt og 18 kvæstet ved bombningen, som Amnesty International har betegnet som en krigsforbrydelse.
(Ritzaus Bureau 19/10-2001)
 
Nye krigsskibe til Danmark
Lindøværftet ved Odense skal bygge to nye krigsskibe til det danske forsvar. Prisen bliver 1,6 milliarder kroner for de største krigsskibe, der nogensinde er bygget i Norden. Forsvarsministeren forudser, at skibene også vil udløse udenlandske ordrer til de danske værfter.
(Jyllands-Posten 17/10-2001)
 
Milliard-ordre til Terma
Det går godt for de danske våbenfabrikker. Forsvar har købt nye helikoptere for 3 milliarder kroner, og det vil udløse ordrer til våbenfabrikken Terma for mere end en milliard. Danish Aerotech må nøjes med ordrer for 250 millioner.
(Børsen 17/9-2001)
 
Danmark med i raketskjoldet
Danske våbenfirmaer med Terma i spidsen står til ordrer i milliardklassen til det amerikanske raketskjold. Udenrigsministeren har officielt meddelt, at der ingen principielle indvendinger er mod danske virksomheders deltagelse. Venstrefløjen mener, at det er forkert at blande penge og arbejdspladser ind i spørgsmålet.
(Jyllands-Posten 3/9-2001)
 
Svenske værnepligtige springer fra
Stadig flere unge springer fra værnepligten i Sverige, hvor militæret i forvejen har svært ved at skaffe unge nok. I fjor stod knapt 16 procent af alle nyindkaldte af, inden de var kommet igennem det første grundkursus. I år er endnu flere værnepligtige sprunget fra tjenesten.
(Informatíon 29/8-2001)
 
Israel opruster den urolige del af verden
Stort set samtlige uro-centre i verden får våben fra Israel. Det viser en rapport fra Jaffee Center for Strategic Studies på Tel Aviv Universitet. Det drejer sig om lande som Cambodia, Chile, Cypern, Indien, Indonesien, Kina, Kroatien, Nicaragua, Sri Lanka og Uganda, der er blevet forsynet med alt fra jagerfly og missiler til rifler og militær træning.
(Tel Aviv Globes 12/06-2001)
 
Rotter ryder landminer
Store afrikanske rotter er muligvis en billig og effektiv måde at finde miner på, på grund af deres effektive lugtesans. Et belgisk projekt i Tanzania træner gnaverne til at snuse sig frem til sprængstof med bananer som belønning. Rotterne er selv for små til at udløse landminer.
(Ananova News 7/6-2001)
 
Rotter ryder landminer
Store afrikanske rotter er muligvis en billig og effektiv måde at finde miner på, på grund af deres effektive lugtesans. Et belgisk projekt i Tanzania træner gnaverne til at snuse sig frem til sprængstof med bananer som belønning. Rotterne er selv for små til at udløse landminer.
(Ananova News 7/6-2001)
 
Frankrigs nye hangarskib klar til kamp
Fire år forsinket er Frankrigs nye atomdrevne hangarskib omsider blevet sendt i tjeneste. Skibet måtte repareres allerede efter sin jomfrurejse, hvor en af de store skruer gik i stykker. Det har kostet 22 milliarder kroner at bygge skibet, som kræver så megen vedligeholdelse, at landet egentlig burde have to, for at være kampklar hele tiden.
(Politiken 3/6-2001)
 
Rusland bør dømmes for overgreb i Tjetjenien
Rusland skal stilles for Menneskerettighedsdomstolen for overgrebene i Tjetjenien, mener et flertal i Folketinget, der har opfordrer udenrigsministeren til at arbejde for det. Ministeren og flere nødhjælpsorganisationer er bekymrede over forslaget, som de frygter vil få russerne til at stoppe organisationernes nødhjælp til Tjetjenien.
(Politiken 2/6-2001)
 
Rederier anbefales at sejle med våben og uran
Små rederier har det svært, så Søfartsstyrelsen anbefaler en indbringende niche til dem - transport af farligt gods som våben, sprængstoffer og atomaffald. Søfartsstyrelsen undskylder med at det blot er et forslag, om at uddanne søfolk til at kunne klare specialiserede transporter.
(Politiken 19/5-2001)
 
F16-fly mod palæstinensere
Israel bruger F16-kampfly i konflikten med palæstinenserne på den besatte Vestbred. En selvmordsbombe i Netanya retfærdiggør brugen af jagerfly, sagde den israelske regerings talsmand. I alt seks personer meldes dræbt under angrebene.
(TV2 18/5-2001)
 
USA bør købe Grønland
For at undgå mere vrøvl og modstand mod USAs missilskjold, bør den amerikanske regering simpelthen købe Grønland. Det skriver det konservative nyhedsmagasin National Review i sin leder: "Det er en skam, at et ubetydeligt lille land som Danmark måske kan have så meget indflydelse på et vigtigt nationalt sikkerhedsspørgsmål".
(TV2 17/5-2001)
 
Politikere vil have styr på våbeneksporten
Justitsministeriet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal gennemgå de danske love og regler om våbeneksport, men der er ingen planer om at give politikerne bedre kontrol. Villy Søvndal fra SF vil opfordre justitsministeren til at arbejdsgruppen også bør se på den demokratiske kontrol med eksporten.
(Politiken 15/5-2001)
 
USA stemt ud af Menneskerettighedskommission
USA sidder ikke længere i FNs kommission for menneskerettigheder. Frankrig vandt pladsen ved den hemmelige afstemning, skønt USA på forhånd var blevet lovet et flertal af stemmerne. USA havde siddet i kommissionen lige siden FN blev oprettet.
(Politiken 5/5-2001)
 
Det Hvide Hus ramt i hackerkrig
Nødlandingen af et amerikansk spionfly i Kina har gjort internettet til kampplads for de to lande. Det Hvide Hus er blevet ramt af såkaldte email-bomber for at blokere mail-systemet. Samtidig er der elektroniske indbrud på mange kinesiske og amerikanske hjemmesider, hvor indholdet blev byttet ud med propaganda for modparten.
(Ingeniøren 3/5-2001)
 
Etiske journalister
Medlemmerne af Dansk Journalistforbund vedtog på delegeretmødet, at deres forbund skal "arbejde for, at det enkelte medlem får stadig bedre mulighed for at placere egne pensionsmidler ud fra etiske hensyn". Dansk Journalistforbund har ikke egen pensionskasse, men samarbejder med PFA og Danica.
(Journalisten 8-2001)
 
Større bryster til soldater
Den britiske hær har betalt for større bryster til en række soldater, der var deprimerede over at have for små. Investeringen skal sørge for, at disse højt uddannede kvinder ikke forlader hæren. Det bliver også sørget for mændene. Fem mandlige soldater får hormonbehandlinger, da de ønsker at skifte køn.
(Politiken 30/4-2001)
 
Bunkere til de hjemløse
De mange underjordiske beskyttelsesrum i København bør anvendes til billige boliger for de hjemløse. Forslaget kommer fra de hjemløse selv, der nu forsøger at skaffe fondsmidler til projektet. Huslejen er meget billig, men så er der også et opsigelsesvarsel på kun 14 dage i tilfælde af krig.
(Politiken 30 marts 2001)
 
Lokalradio forstyrrer jagerfly
Flyene fra Flyvestation Skrydstrup bliver forstyrret af signalet fra lokalradioen Mojn, der har skruet alt for højt op, mener Telestyrelsen, der har meldt den sønderjyske radiostation til politiet. Radiostationen nægter og kalder det chikane.
(Berlingske Tidende 24/3-2001)
 
Evakuering fra krigsgasdepot
12.000 mennesker måtte evakueres fra en række franske landsbyer, da et depot med sprængstoffer og kemiske våben viste alarmerende tegn på ustabilitet. Depotet indeholder 173 tons våben fra de to verdenskrige, blandt andet i form af den livsfarlige sennepsgas.
(Jyllands-Posten 14/4-2001)
 
2500 danskere var engelske soldater i 1946-48
Et britisk ekrutteringskontor åbnede i København lige efter befrielsen, Omkring 2500 danskere blev hvervet, og var i de følgende år i britisk tjeneste verden rundt i det smuldrende imperium. Det er et næsten glemt kapitel i den militære danmarkshistorie, men var fra dansk side en del af kampen for at blive betragtet som allieret nation.
(Politiken 8/3-2001)
 
Borgerlige støtter USAs missilskjold
Både Venstre og Det Konservative Folkeparti mener nu, at de amerikanske planer om et raket-skjold er en fornuftig idé, hvis det også kommer til at omfatte Europa. Regeringen afviser fortsat at tage stilling, selv efter at udenrigsminister Mogens Lykketoft har haft et møde med sin amerikanske kollega Colin Powell i Washington.
(Jyllands-Posten 5/3-2001)
 
FN undersøger anklager om danske soldaters sex-overgreb
FN nedsætter en undersøgelseskommission efter at en dansk undersøgelse har frikendt en række danske soldater for et påstået sex-misbrug af en 13-årig pige. Anklagerne er fremsat af en anonym dansk soldat der hævder, at soldaterne optog mishandlingen på video.
(Fredericia Dagblad 1/3-2001)
 
Nægtere kan vende hjem til Jugoslavien
Det jugoslaviske parlament har givet amnesti til alle, der er flygtet eller har gemt sig under krigene på Balkan. Omkring 24.000 skønnes at blive omfattet af ordningen. Amnestien har dog ikke fået parlamentet til at give fremtidige soldater mulighed for at nægte, så Jugoslavien har fortsat ingen civil værnepligt. Mange kosovoalbanere sidder også stadig fængslet i Jugoslavien.
(Amnesty International 13/1-2001)Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret november 2001 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >