y FRED.dk 2000: Meget ældre fredsklip...

Meget ældre fredsklip - fra 2000

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Computerspil som våben for Saddam
Irak har købt 4.000 af de nye PlayStation2 spillemaskiner. Det har med samme affødt spekulationer om, at Iraks hersker Saddam Hussein vil bruge spillets computer til at designe våben med, eller til at beregne raket-baner. De japanske myndigheder stoppede en tidligere eksport med den begrundelse, at maskinen kan bruges militæret.
(Ekstra-Bladet 30/12-2000)
 
Rusland vred over dansk demonstration
Rusland protesterer officielt imod en lille dansk demonstration mod krigen i Tjetjenien, der blev holdt foran den russiske ambassade. Det russiske udenrigsministerium erklærede demonstrationen for "antirussisk". Vreden skyldtes især, at de tjetjenske separatisters officielle repræsentant i Nordeuropa talte på mødet.
(Berlingske Tidende 21/12-2000)
 
Tyrkiet stopper EUs militære planer
EU får ikke foreløbig mulighed for at låne NATOs tunge udstyr. Tyrkiet ønsker medbestemmelse, hvis EU skal trække på NATOs materiel og ressourcer. EU finder det uacceptabelt at Tyrkiet, der ikke er medlem af EU, skal have indflydelse - mens Tyrkiet bruger sin vetoret i NATO i et forsøg på at få tættere forbindelser til EU.
(Jyllands-Posten 19/12-2000 )
 
USA og Rusland i fælles kamp
I Kosovo skød bevæbnede mænd mod soldater fra USA og Rusland fra de fredsbevarende styrker, der er i området. De amerikanske og russiske soldater besvarede ilden, men trak sig tilbage. Det menes at være første gang siden 2. Verdenskrig, at russere og amerikanere sammen har kæmpet mod en fælles fjende.
(Jyllands-Posten 19/12-2000 )
 
Chile smugler narko
Chiles regeringshær og hemmelige politi har de sidste 20 år smuglet store mængder narkotika til Europa og USA. Narkotrafikken begyndte under general Pinochet, og er fortsat i gang. Trafikken er ofte sket med fly, der fragtede våben til Iran og Irak. Dele af indtægterne fra smuglingen gik til det hemmelige politi, mens resten endte hos de chilenske generaler.
(Radioavisen 18/12-2000 )
 
Ny militærpropaganda: krigeren.dk
Krigeren.dk er Forsvarets Værnepligt & Rekrutterings nyeste forsøg på at nå ud til de unge. Det nye ungdomsmagasin udkommer på papir og internet, og indeholder stof om filmpremierer, surfing - og militæret. De unge skal udlevere adressen for at deltage i konkurrencer, og vil herefter modtage breve med militære tilbud.
(krigeren.dk)
 
Udenlandske soldater igen på Bornholm
Bornholm har været fri for fremmede tropper siden afslutningen af 2. Verdenskrig, hvor øen blev befriet og midlertidigt besat af Sovjet-hæren. Nu har Hærens Operative Kommando erklæret Den Kolde Krig for afsluttet, og har sendt 41 britiske faldskærmssoldater i træning på Bornholm.
(Jyllands-Posten 1/12-2000 )
 
Danmark ansætter lejesoldater
Det danske flyvevåben har stort besvær med at skaffe piloter trods store lønstigninger. Nu bliver konsekvensen, at de første udenlandske piloter ansættes i instruktør-stillinger. Og fra maj næste år omskoles en engelsk pilot til kamppilot, i henhold til EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.
(Politiken 26/11-2000)
 
Krigsglade kvinder i historien
Det lykkedes en præstedatter og en gruppe medsøstre at indsamle penge til otte Krupp-kanoner i 1883. Disse såkaldte "kanonkvinder" ønskede at demonstrere deres nationale sindelag og støtte de oprustnings-ivrige dele af den danske rigsdag.
(Politiken 25/11-2000)
 
Israel sælger våben til Indien
Pakistan og Indien har udkæmpet en række slag om Kashmir-områdets grænser. Indien får nu en håndsrækning fra Israel, der leverer et antal ubemandede spionfly, der skal indsættes i grænseområdet til overvågning.
(Politiken 25/11-2000)
 
Rusland bryder USA-embargo
USA og Rusland har tidligere haft en aftale, der indebar et stop for nye våbensalg til Iran. Den bryder Rusland nu. USA og Irak er ved at tilnærme sig hinanden igen, og Rusland frygter at miste de indbringende våbensalg.
(Jyllands-Posten 24/11-2000 )
 
Militær fredning
Et militært område I Nordsjælland med navnet Høvelte-Sandholm-Sjælsmark Øvelsesplads er blevet fredet, selvom forsvaret fortsat bruger det og ikke har planer om at forlade det foreløbigt. Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag den bemærkelsesværdige fredning af de 489 hektar græslandskab med spredte bevoksninger.
(Politiken 23/11-2000)
 
Multinationalt NATO-korps i Polen
22.000 danske soldater er nu tilmeldt NATOs "Multinationalt Korps Nordøst", der i alt består af 70.000 danske, tyske og polske soldater. Den danske forsvarsminister Hans Hækkerup er en af de drivende kræfter bag samarbejdet, der er det første NATO-korps med et tidligere østblokland fuldt integreret.
(Politiken 23/11-2000)
 
Fortsat terror i Tjetjenien
I Tjetjenien fortsætter bomber, miner og geværkugler med at dræbe civile, skriver organisationen Læger uden Grænser i en rapport til Europarådet. Organisationen opfordrer Europarådets lande til at indbringe Rusland for Menneskerettighedsdomstolen samt for FNs Sikkerhedsråd.
(Politiken 23/11-2000)
 
Jæger-soldater faldt i vandet
To "læderhalse" fra Jægerkorpset faldt af under en prøvesejlads i en gummibåd i Aalborg Havn. De to soldater skvulpede rundt i havnebassinet, mens den førerløse båd med stor fart sejlede i cirkler omkring dem. Det kommunale redningsvæsen måtte rykke ud for at redde soldaterne op.
(Ekstra-Bladet 30/9-2000)
 
Hellere våben end tobak
Unge har mere imod at producere tobak end våben, viser en undersøgelse i Ugebrevet Mandag Morgen af danskernes syn på forskellige brancher. Undersøgelsen placerer våbenindustrien i samme klasse som tobak og porno.
(Ugebrevet Mandag Morgen 20/11-2000)
 
Boykot israelske varer
Danmark bør boykotte israelske varer og isolere Israel, så længe besættelsen fortsætter. Det er opfordringen fra en ny Palæstina-komité, der er dannet i Århus på baggrund af de seneste sammenstød mellem israelske soldater og palæstinensere i de besatte områder på Østbredden.
(Jyllands-Posten 20/11-2000 )
 
Ny dansk aflytning
Forsvarsministeriet opfører en ny aflytningsstation til 50 millioner kroner ved Hjørring i Nordjylland. Forsvarsministeren Hans Hækkerup nægter at kommentere, om anlægget skal indgå i det amerikanske Echelon-netværk. En officiel fransk rapport har bekræftet, at USA gennemfører ulovlig global aflytning.
(Dagbladet Arbejderen 17/11-00)
 
USA indrømmer militærkup i Chile
USA deltog aktivt i den politiske destabilisering af Chile forud for og under general Augusto Pinochets blodige militærkup i Chile i 1973. Denne sene indrømmelse kom samtidig med frigivelsen af en samling af hidtil hemmeligtstemplede dokumenter fra CIA, FBI og ministerier, som præsident Bill Clinton har beordret.
(Politiken 14/11-2000)
 
Storbritannien sender børn i krig
Det eneste europæiske land, der sender unge under 18 år i krig, er Storbritannien. Amnesty International dokumenterer i en rapport, at Storbritannien har sendt unge soldater til kampzoner i Kosovo, Nordirland og Falklandsøerne. Næsten hvert år dør andre unge under den militære uddannelse.
(Amnesty International 7/11-2000)
 
Danmark anklaget for krigsforbrydelse
Danmark er blevet indklaget for Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol for NATO-bombningen af tv-stationen i Beograd sidste år. I alt 17 af NATOs 19 medlemslande er anklaget i sagen, der er indbragt af familierne til de 16 dræbte ved angrebet.
(Dagbladet Arbejderen 4/11-2000)
 
Elefant-sabotage
Horder af vilde elefanter har lavet store skader på en indisk flybase, hvor de uden at ænse militærflyene krydser de trafikerede start- og landingsbaner. - De forstyrrer vore planmæssige operationer og er til fare for menneskeliv, udtaler en luftmarskal.
(Politiken 19/11-2000)
 
Koldt i Tjetjenien
"Folk spørger tit, hvordan livet er i Grosnij efter to krige. Jeg svarer altid: luk for gas. lys, telefon, vand og varme. erstat vinduesruderne med pap eller plastic, gå til fods alle steder hen og vær altid parat til at blive kontrolleret af russiske soldater, så vil I føle, hvordan Grosnij er i dag", forklarer Petra Prochazkovam, der er tjekkisk journalist, men bor i Tjetjenien.
(Politiken 19/11-2000)
 
Ny organisation mod landminer
"Danmark mod Landminer" vil arbejde mod et verdenssamfund, hvor ingen mennesker lever under truslen og konsekvenserne fra landminer". Organisationen er blevet budt velkommen af forsvarsminister Hans Hækkerup og støttes blandt andre af oberstløjtnant Ivan Hermansen, stifter af organisationen "Værn om Danmark".
(www.landminer.dk)
 
Danmark lavede våben for Nazi-Tyskland
Den danske stat solgte kanoner til Nazi-Tyskland helt frem til få dage før befrielsen, fremgår det af gamle rapporter og notater. Virksomheden DISA blev anvendt som dække, mens det reelt var Hærens Våbenarsenal, der producerede våbnene.
(Politiken 12/11-2000)
 
Fremmedlegionen får nye regler
Den franske Fremmedlegions æreskodeks lød tidligere blot "Missionen er hellig. Du gennemfører den til slut for enhver pris". Nu er det mere politisk korrekt tilføjet "under respekt for love, regler for krigsførelse og internationale konventioner" efter pres fra Forsvarsministeriet.
(Jyllands-Posten 12/11-2000)
 
Stadig færre soldater i Rusland
Rusland vil nedskære hæren med 600.000 soldater. I 1985 havde Sovjetunionens omkring seks millioner mand under våben, og i dag har Rusland omkring tre millioner. Planen er ikke at spare penge, men at kunne bruge flere penge til løn og udstyr for den enkelte soldat.
(Jyllands-Posten 11/11-2000)
 
Dyr gidselsudveksling
En israelsk ko var luntet over den følsomme grænse mellem Israel og Libanon, hvor den blev indfanget af en gruppe libanesiske børn. Nogle FN-soldater bad børnene sende koen tilbage. De ville de godt, men krævede "udveksling af gidsler" med et dusin libanesiske geder, der var strejfet den modsatte vej.
(Jyllands-Posten 8/11-2000)
 
Militær forlystelsespark
Et gigantisk hangarskib fra Rusland fungerer nu som tema-park nær Hong Kong. Da skibet blev solgt til Kina troede vestlige eksperter, at det skulle bruges militært. I stedet blev det proppet med forlystelser og souvenirboder, men også med film og udstillinger om russernes militære bedrifter og kinesiske kampvogne.
(Jyllands-Posten 30/10-2000)
 
Flora Brovina løsladt
Den kosovoalbanske aktivist Flora Brovina er benådet og løsladt fra den dom på 12 års fængsel for "terroristhandlinger", hun fik sidste år efter en langvarig kamp for menneskerettighederne. Flora Brovina blev benådet af den nye jugoslaviske præsident Vojislav Kostunica.
(Jyllands-Posten 2/11-2000)
 
Våbensalg stoppede kritik
USAs præsident Bill Clinton pressede kongressen til at stoppe en resolution, der kritiserede Tyrkiet. Resolutionen fordømte tyrkiske massakrer mellem 1915 og 1923 på armeniere som folkemord. Tyrkiet havde advaret USA om at resolutionen kunne få konsekvenser for en aftale om køb af 145 kamphelikoptere.
(Politiken 21/10-2000)
 
Jugoslavisk kamp på internettet
Alle klik til den jugoslaviske opposition på internettet blev i en dags tid omdirigeret til Milosevics venner. Det var det serbiske informationsministerium, der pressede administratoren af det jugoslaviske .yu-domæne til at rette i den centrale database. Administratoren løslod på eget initiativ de kaprede adresser igen næste dag.
(Ekstra-Bladet 10/10-2000)
 
USA udvikler uryddelige landminer
En ny type panserminer kan selv hoppe på plads og lukke hullet, hvis mineryddere har ryddet en vej gennem et minefelt. USA har udviklet de nye landminer samtidig med, at landet planlægger at underskrive Ottawa-konventionen, som forbyder brug af antipersonelminer. De mindre antipersonelminer blev tidligere brugt til at beskytte panserminer mod minerydning.
(Politiken 1/10-2000)
 
Ny debat om forsvarsforbeholdet
60.000 soldater står nu klar til EUs militære udrykningsstyrke. Det blev resultatet af et møde mellem forsvarsministrene fra de 15 EU-lande. Forsvarsminister Hans Hækkerup måtte fortælle, at Danmark ikke kan levere soldater - men bebudede samtidig, at det danske forsvarsforbehold skal tages op til debat til december.
(Politiken 23/9-2000)
 
Stort EU-samarbejde for våbenfabrikker
Seks EU-lande har underskrevet en samarbejdsaftale om harmonisering af våbenproduktionen. Aftalen er en konsekvens af udviklingen væk fra nationalt ejede fabrikker, og vil blandt andet føre til fælles regler for hvilke lande, den ny sammenslutning ønsker at sælge våben til.
(Svenska Freds september 2000)
 
Tysk forsvarsminister såret i Pentagon
Den tyske forsvarsminister måtte på skadestuen efter et besøg i USAs forsvarsministerium i bygningen Pentagon. Ministerens bil udløste en sikkerhedsmekanisme, der skal stoppe indtrængende køretøjer og gav ministeren flænger i hovedet og den ene fod.
(Politiken 7/9-2000)
 
Fredslejr i Greenham Common lukket efter 19 år
Den engelske kvinde-fredslejr i Greenham Common blev oprettet i 1981 som en protest mod opstillingen af krydser-missiler med atomvåben på en flyvebase. Missilerne blev fjernet i 1991, men lejren fortsatte med kravet om, at hele basens område blev givet tilbage til lokalbefolkningen. Det sker nu.
(Dagbladet Arbejderen 7/9-2000)
 
Voldeligt oprør nytter i Frankrig
"Skal man virkelig slå en præfekt ihjel, førend man kan råbe Paris op?" Dette spørgsmål stillede repræsentanter for de regionale selvstændighedsbevægelser i Frankrig, efter at den franske regering har givet Korsika mere selvstyre. Mordet på Korsikas præfekt i 1998 rystede Frankrig og den ny aftale har ikke skabt fred på Korsika, hvor underskrivelsen blev fulgt af et bombeattentat.
(Politiken 19/8-2000)
 
Stjernekrigs-projekt blev udsat
Den amerikanske præsident Bill Clinton har overladt beslutningen om at etablere et rumbaseret amerikansk raketforsvar (NMD) til sin efterfølger. "Flere fejlslagne forsøg med raket-teknologien gør det nødvendigt at udsætte beslutningen om et raketforsvar", sagde præsidenten.
(Jyllands-Posten 2/8-2000)
 
Krigsfange fra 2. Verdenskrig løslades
En gammel ungarsk mand er antageligt den sidste krigsfange fra 2. Verdenskrig. Manden blev fundet på et psykiatrisk hospital udenfor Moskva, hvor han har været siden krigen. Han mangler papirer og har dårlig hukommelse, men er nu blevet identificeret og kan snart vende hjem efter 58 års indespærring.
(Politiken 2/8-2000)
 
Kik CIA over skulderen
Satellit-billeder fra hele kloden med detaljer ned til en gange en meter kan nu købes frit til priser fra 15.000 kroner. Den kritiske "Federation of American Scientists" har allerede brugt muligheden med succes. Et billede af Nordkoreas missil-anlæg dokumenterede, at Pentagon overdrev størrelsen for at skabe støtte til det amerikanske stjernekrigsprogram NMD.
(Ingeniøren 9/6-2000)
 
Verdens største IBM-computer til atomtest
IBM har bygget for 865 millioner kroner computer til USAs energiministerium. Computeren er den kraftigste i verden og skal bruges til at simulere atomprøvesprængninger med.
(Jyllands-Posten 30/6-2000)
 
Danske skibe sejlede kampvogne til krig
Svendborg-rederiet T&C sejlede kampvogne fra Polen til Sudan, mens landet var lukket for våbenhandel af Europarådet - hvor efter skibet sank under mystiske omstændigheder. "Vi er meget kede af det", udtaler rederiets direktør.
(Århus Stiftstidende 27/6-2000)
 
Smukke kanonskud for fred
Danmark har overenskomst med en række lande om høfligt at besvare kanon-salutter fra fremmede skibe. "Man kan sammenligne det med, at man stiller sablen, når man går ind i en kirke. Skibene tømmer simpelthen kanonerne, når de kommer til et fremmed land. Det er et synbol på, at man kommer med fred. Den tradition er så smuk, at man har fortsat den", forklarer Frank Rasmussen fra Orlogsmuseet.
(Politiken 23/6-2000)
 
Amnesty International anklager NATO
Amnesty International beskylder NATO for krigsforbrydelser i forbindelse med krigen i Kosovo. Amnesty International henviser til, at bombningerne af civile mål var en klar overtrædelse af gældende regler. NATOs generalsekretær George Robertson mener derimod, at Milosevic' krigsforbrydelser var så grove, at de retfærdiggjorde NATOs bombninger.
(Radioavisen 7/6-2000)
 
Jugoslaviske desertører udvises
To mænd fra Sandazakprovinsen i Montenegro Jugoslavien nægtes nu asyl i Danmark. De deserterede for halvandet år siden for at undgå militærtjeneste i den jugoslaviske hær, på opfordring fra et NATO-flyveblad. Udlændingestyrelsen har nu sendt i alt ti desertører tilbage til fængsel i Jugoslavien.
(Dagbladet Arbejderen 26/5-2000)
 
Lejesoldater leverandør til FN
Det private militære firma Sandline International står nu registreret som "leverandør" til FN. Sandline råder over en reel hær af elitesoldater og er blandt andet kendt for brud på FNs embargo mod import af våben til Sierra Leone. "Det er ikke en kontrakt, men vi er nu i et register over firmaer, der leverer denne slags ydelser. Så kan FN bare ringe", udtaler oberst Timothy Spicer fra firmaet.
(Politiken 21/5-2000)
 
Kold krig skal undersøges
Warzavapagtens angrebsplaner mod Danmark under den kolde krig skal undersøges. Det har regeringen besluttet efter pres fra de borgerlige partier, der dog også gerne ville have haft undersøgt danske borgeres samarbejde med de kommunistiske lande.
(Politiken 5/5-2000)
 
Amerikansk militær mod ø-bz'ere
Et par hundrede demonstranter har besat den lille atlanterhavsø Vieques i protest mod amerikanske bombardementer. USA har lejet øen af Puerto Rico som øvelsesområde, men der er protester fra øens beboere. 1.000 marineinfanterister står klar til at overtage bevogtningen af området, når demonstranterne er fjernet.
(Politiken 3/5-2000)
 
Golfkrigs-soldaters børn er også syge
Forsvarets Sundhedstjeneste vil undersøge en række danske soldaters børn. Soldaterne var udsendt til Golfen under krigen mod Irak og en del af dem meldte om kroniske sygdomme efter hjemkomsten. Nu har mange af dem fået børn med skader, der minder om forældrenes.
(Politiken 2/5-2000)
 
Computer-hemmeligheder forsvundet
En bærbar computer, der siges at rumme oplysninger om andre landes masseødelæggelsesvåben, er forsvundet fra det amerikanske udenrigsministerium. Forsvindingen blev først opdaget efter en måned, og det vides ikke, om den skyldes spionage.
(Politiken 26/4-2000)
 
En million vietnamesere skadet af krigsgifte
Under Vietnam-krigen oversprøjtede USA junglen med afløvningsmidler, så Vietcongs guerillaer ikke kunne gemme sig der. Nu vurderer de vietnamesiske specialister, at over en million er skadet af dioxin-giften og mange har født misdannede børn. Den amerikanske regering mener ikke at sammenhængen er bevist, men har udbetalt erstatning til egne soldater.
(Politiken 25/4-2000)
 
Smukke soldater i Israel
Samtlige kvindelige værnepligtige i den israelske generalstab var fotomodeller eller udvalgt fra skønhedskonkurrencer, afslørede en israelsk avis. Samtidig er det forbudt en overordnet i hæren at have et forhold til en underordnet, selvom begge skulle ønske det.
(Politiken 21/4-2000)
 
Finansministeriet vil spare på militæret
Forsvaret skal bruge over 100 millioner mindre om året, hvis det stod til Finansministeriet. Forsvarsministeriet har blankt afvist udmeldingen, men Finansministeriet mener pengene kan findes gennem rene besparelser ved fornuftigere indkøb.
(Politiken 19/4-2000)
 
Krigsforbrydelser i Skåne
Tusindvis af skånske frihedskæmpere blev spiddet levende på spidse pæle i 1659. I Blekinge 1564 blev 2000 mænd, kvinder og børn myrdet i et blodbad så voldsomt, at vandet i Rønne Å blev rødt. Det er en dansksindet skånsk historiker, der trækker disse grusomheder frem fra kampen om Skåneland, hvor der i løbet af 400 år blev udkæmpet 33 krige.
(Politiken 19/4-2000)
 
Borgerlig frygt for Stasis arkiver
Den tidligere tyske forbundskansler Helmut Kohl forsøger at stoppe for offentliggørelsen af aflyttede telefonsamtaler, som det østtyske efterretningsvæsen Stasi foretog mod kansleren. Kohl var selv med til at vedtage brugen af Stasi-arkiver, der hidtil har ført til 1.700 straffesager, men beklager sig nu over, at oplysningerne er indsamlet ulovligt.
(Politiken 19/4-2000)
 
Kvindelig filmstjerne opfandt våben
Hedy Lamarr er en af fortidens sexede stjerner, men var i al hemmelighed også våben-opfinder. Hun var gift med en østrigsk våbenfabrikant, som hun forlod til fordel for Hollywood, hvor hun blev kendt som "pin-up pige" for amerikanske soldater under 2. Verdenskrig. Her opfandt hun sammen med en avantgarde komponist et avanceret styresystem til torpedoer. Metoden blev aldrig anvendt, før den nu er genbrugt til mobiltelefonerne.
(Jyllands-Posten 10/4-2000)
 
Penge ned i raketsiloen
Alle tyske phennig-mønter skal hældes ned i de gamle atomraket-siloer, der står tomme efter afslutningen på den kolde krig. Det er en af den tyske forbundsbanks planer, da de store mængder kobber fra mønterne ellers vil give problemer med en stærkt faldende kobberpris.
(Århus Stiftstidende 21/3-2000)
 
Luder fik våben som betaling
To russiske soldater måtte aflevere deres våben som betaling til en luder, da de ikke havde penge med. Den nu svært bevæbnede luder blev arresteret på gaden af militærpolitiet, anklaget for ulovlig våbenbesiddelse. Soldaterne var udstationeret nær Tjetjenien og kommer nu i fængsel.
(Jørgen Johansen 15/3-2000)
 
Skjulte ubådsbaser i Grønland
USA har muligvis to hemmelige baser i det nordøstlige Grønland. Det grønlandske venstrefløjsparti Inuit Ataqatigiit har fundet oplysningerne fra et miljøkort frem til debatten om USAs eventuelle opgradering af radaren på Thulebasen. I Danmark benægter Forsvarsministeriet ethvert kendskab til de baserne.
(Dagbladet Arbejderen 29/2-2000)
 
Store våbenhandler vælter store politikere
Store og kontroversielle våbenhandler viser sig ofte at være forbundet med korruption på regeringsniveau. De seneste afsløringer har blandt andre ramt Helmuth Kohl og Wolfgang Schäuble fra regeringspartiet CDU i Tyskland, Frankrigs tidligere udenrigsminister Roland Dumas samt diverse politikere i Belgien og Storbritannien.
(Politiken 19/2-2000)
 
Danske militærfolk er civile i EU
Danmark sender en officer til EUs nye militære stab i Bruxelles. Dette strider umiddelbart mod de danske forbehold, så den danske officer skal udelukkende beskæftige sig med civil krisestyring og må ikke berøre militære spørgsmål. Med denne konstruktion mener udenrigsminister Niels Helveg Petersen omhyggeligt at leve op til forbeholdets ånd og bogstav.
(Politiken 15/2-2000)
 
Lægerne investerer i atom-ubåde og landminer
Lægernes Pensionskasse har aktier for 3,4 millioner kroner i den engelske våbenproducent British Aerospace, der blandt meget andet militært også bygger Trident atom-ubåde til den engelske flåde. Lægerne har diskuteret investeringerne i våben på flere generalforsamlinger, men har aldrig besluttet, at de skulle stoppes. Også mange andre danske pensionskasser har investeret i våbenproduktion.
(Aktuelt 14/2-2000)
 
"Militærforberedelse" som skolefag i Rusland
Alle skolebørn i Rusland skal nu igen lære "Militærforberedelse" i skolen. En af den nyudnævnte russiske leder Vladimir Putin første handlinger som fungerende præsident var at udstede en "Forordning om forberedelse af den russiske føderations borgere til militærtjeneste". Også Sovjettidens børn lærte våbenbrug i skolen.
(Politiken 12/2-2000)
 
Norge hemmeligt med i Starwars
En ny radarstation i Norge skal indgå i det planlagte amerikanske raketforsvarssystem, hævder amerikanske sikkerhedseksperter. Radaren er et fælles norsk-amerikansk projekt, der skal overvåge trafikken i rummet. Russerne er stærkt kritiske over planerne, der bryder aftaler om atomnedrustning.
(Bergens Tidende 10/2-2000)
 
Militær øst-støtte til krigsfilm
Militæret nægtede at låne materiel til filminstruktøren Aage Rais, da han indspillede den kontroversielle krigsfilm "På ærens mark". Optagelserne blev derfor flyttet til Estland, hvor militæret var mere hjælpsomt. Og det hele ser alligevel vældig dansk ud i filmen, for Estland har modtaget store mængder militært udstyr i støtte fra Danmark.
(Politiken 10/2-2000)
 
Computervold giver sammenhold
Børnenes fascination af voldelige computerspil skyldes ikke volden, men elementer som konkurrence og udfordring - ligesom ved de traditionelle spil. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra "Medierådet for børn og unge", der også ser computerspillene som en "social magnet", fordi børnene samles om dem.
(Politiken 8/2-2000)
 
USA svigtede albanske fanger
Mange tusinde kosovoalbanere sidder fortsat fængslet i Serbien efter krigens afslutning, skriver organisationen International Crisis Group i en rapport. Normalt indebærer en aftale om våbenhvile også udlevering af krigsfanger, men USA slettede denne paragraf for at få aftalen hurtigere vedtaget.
(Politiken 6/2-2000)
 
Den russiske kirke støtter krig
Patriark Aleksij, der er overhovede for den russisk-ortodokse kirke, opfordrede til at krigen i Tjetjenien skal fortsættes til "banditterne er udryddet" og uddelte medaljer og ordner til den russiske hærledelse. Også den russiske forfatterforening støtter krigen helhjertet.
(Politiken 6/2-2000)
 
Grønland skal deltage i Star-Wars
Den amerikanske base i Thule skal være en af fem varslingsstationer til opsporing af raketangreb fra "slyngel-stater". Det nye system skal kunne nedskyde fjendtlige raketter inden de når USA. Prøveaffyringer af systemet har ikke givet tilfredsstillende resultater. Planerne strider mod USAs traktat med Rusland, der forbyder opstilling af raketforsvar.
(Informatíon 5/2-2000)
 
Næsten officielle a-våben i Israel
For første gang er de israelske atomvåben blevet nævnt i det israelske parlament. Det israelske kommunistparti havde krævet debatten, som dog kun udløste det sædvanlige svar fra regeringen: "Israel har lovet ikke at være den første til at benytte kernevåben".
(Politiken 3/2-2000)
 
USA truer med at forlade FN
FN skal vise større respekt og forståelse for de amerikanske interesser, ellers kan det ende med, at USA melder sig ud. Det var budskabet i en tale, som formanden for det amerikanske senats udenrigsudvalg senator Jesse Helms, holdt for FNs Sikkerhedsråd. "De amerikanske skatteydere synes ikke de får nok ud af deres investering i FN, når FNs generalforamling tit stemmer imod USA og dets interesser", sagde senatoren.
(Politiken 22/1-2000)
 
Rusland hurtigere til atom-knappen
Den russiske regering må anvende atomvåben til at "afvise væbnet aggression, hvis alle andre midler til at løse en krisesituation er udtømt eller viser sig at være ineffektive". Det fremgår af et nyt dekret, der sænker tærsklen for brugen af atomvåben. Tidligere var det kun "i tilfælde af trussel mod Den Russiske Føderations eksistens".
(Informatíon 15/1-2000)
 
For ringe tv-dækning af våben-lobby
Modstanderne af våbenkontrol i USA får alt for lidt sendetid i medierne, konkluderer et konservativt analyseinstitut. Tilhængerne af våbenkontrol fik i de seneste to år ti gange så stor sendetid, som modstanderne. "Der er en magtfuld slagside i mediernes dækning", beklager den tidligere general Oliver North, der nu er bestyrelsesmedlem i National Rifle Association.
(Informatíon 8/1-2000)
 
Reklamebureau skrev Kosovos "forfatning"
Kosovos Befrielseshærs uafhængighedserklæring under krigen blev skrevet af et amerikansk PR-bureau. Opgaven lød på et udforme et dokument, der skulle kunne opnå støtte og sympati i offentligheden verden rundt.
(Informatíon 7/1-2000)
 
Militært År2000-kiks
Det amerikanske militær tabte kontakten til en af sine spionsatellitter ved skiftet til år 2000. Satellitten begyndte at sende uforståelige signaler og det tog kontrolcentret to dage før systemet fungerede normalt igen.
(Politiken 5/1-2000)Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2000 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >