Fælles frimærker for fred

Europæiske postvæsener gik sammen om fantasifyldte freds-frimærker, men Danmarks blev et af de kedeligste.

Af Tom Vilmer Paamand - 2023

Se temaet

Europæiske postvæsener er gået sammen om et fælles frimærke med temaet: "PEACE - The Highest Value of Humanity". I mange lande er dette udtrykt smukt og kreativt, som i det hippie-agtige tapet på de svenske mærker.

Den danske version er simpelthen kedelig, da temaets fælles logo her blot suppleres med et genoptryk fra 1970 af et frimærke med et stearinlys, der markerede Danmarks befrielse ved 25-året jubilæet. Dette er for "for at skabe en klar sammenhæng til dansk historie", men uden at der er en ny årsdag bag denne gang. Lyset i vinduet er et symbol på fred, som det ret overflødigt forklares. Det danske mærke fortæller underligt nok, at det europæiske tema er "Sammen for fred".

Hvert år udkommer et sådant fælles tema-frimærke, der så fortolkes lokalt, men dette plejer at være klart upolitisk. Dette års skulle have været "Underwater Fauna & Flora", men et nyt tema blev pludseligt vedtaget efter pres fra Ukraine, og faunaen blev udskudt. Det nye tema "understreger fred og samarbejde mellem nationer", men ændringen har så fået nogle tilknyttede lande til enten vrantent at undlade at deltage, eller kun at bidrage mindst muligt.

Med i 2023-temaet er en Designers Peace Knot, et hjerteagtigt slynget logo i regnbuefarver, som kan ses herunder ved Danmarks frimærker: "A successful attempt to create a new sign representing peace on the basis of European centuries-old visual motif of a knot, symbol of infinite unity, friendship and love".

Dette holdningsløse symbol har de fleste så udgivet frimærker med. Kun nogle ganske få har leget lidt med på dette grafiske udspil, der pligtskyldigt er udgivet som frimærke. Til gengæld har en del fabuleret mere frit over emnet i tilkyttede frimærker, og især på de "miniark", der følger med sådanne udgivelser. Herunder er de mere interessante af frimærkerne, samt den danske version.


Links til de fremviste nationale frimærkerSend gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2023 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >