Festlig modtagelse af statsmænd

Hvorfor sætter regeringen bevæbnede soldater til at modtage besøgende præsidenter?

Af Geert Grønnegaard - 1999


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 4 - 1999


- se andre blade
Det har altid været magtpåliggende for Aldrig Mere Krig, at Danmark som et lille land holdt en lav fredelig profil helt uden militær chauvinistisk brovten. De fleste ældre danskere er dertil næsten flasket op med en massiv aversion mod støvletramp, som de måtte finde sig i under fem års tysk besættelse.
På den baggrund vil vi opfordre Ministeren til at lade designe en række muntre og gæstfri modtagelsesceremonier, til brug når Danmark skal have fine fremmede konger og præsidenter på besøg.
Vel at mærke ceremonier, hvor der ikke indgår militærstyrker. Det kan godt lade sig gøre. Ministeriet har vel mulighed for til formålet at indhente forslag fra kunstnerorganisationer, som man normalt samarbejder med.
Det er meget stereotypt, når man i dag på TVs nyhedsudsendelser flere gange ugentlig har haft lejlighed til at se statsoverhoveder lande i en fremmed lufthavn, og skulle se dem kejtet skridte et langt geled af soldater af.
I et gammelt kulturland som Danmark skulle vi kunne præsentere noget mere gæstevenligt. hvis man skal fortælle udlændinge noget om vores land, er det mest overraskende for dem når man fortæller, at der ikke er placeret fast væbnet vagt udenfor statsministerena private bolig, og at Dronningen såmænd også uden bodyguard kunne tage sig en strøgtur uden at møde andet end venlige smil.
Det er noget man godt kan være stolt over, og som man kunne afspejle i statsmodtagelserne.
Man har hørt om Udenrigsministeriets "protokol", som skulle diktere, at en konge blev modtaget af et kompagni soldater og en præsident af en deling, eller også omvendt.
En afvigelse fra denne protokol skulle så fornærme et overhoved, hvis man ikke stillede med ligeså mange soldater som for et andet overhoved.
Men dette problem ville man jo ikke have, hvis alle modtagelser principielt var soldaterfri, og regeringen havde besluttet, at sådan skulle det vare.
Andre ministerier kan have andre ideer om, hvordan sådan noget skal foregå, og hvad gæsten absolut bør se. Men i lige netop det første indtryk er det "værtinderollen", der er den vigtigste.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand