En dødssejler

Det kriseramte Danyard har efter at salget af værftets guldæg tegningerne af Standard Flex krigsskibet til den malaysiske matador Amin Shah forliste - fået en ny idé.

Af Holger Terp - 1999


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 2 - 1999


- se andre blade
Man vil bygge ubåde. Derfor er der dannet nyt nordisk konsortium med navnet Viking, der foruden Danyard består af det norske Kongsberg Defence & Aerospace og det svenske Kockums Naval System og det danske firma, Reson System fra Slangerup.
Ubådsprojektet lanceres som et rent beskæftigelsesprojekt.
Konsortiet vil bygge ti nye ubåde til Danmark, Norge og Sverige.
Problemet for projektmagerne er bare, at hverken Danmark, Norge eller Sverige har brug for ubådene. Vikings initiativtagere lever i drømmeverden, hvor der stadig er fjender rundt om Norden som skal bekæmpes.
Selv om politikerne adskillige gange siden Forsvarskommissionens nedsættelse har meldt ud, at der ikke er nogen fjender som magter at true Danmark i en overskuelig fremtid, fortsætter krigsmaterielproducenterne med deres private oprustningspolitik.
Danyards ledelse - som har satset på militær produktion - har demonstreret, at den ikke lever op til nytidens krav om en etisk korrekt produktion.
Og magter ledelsen af Danyard ikke at finde bæredygtige, etiske projekter er det bedre for Frederikshavn om Danyard går fallit.
Andre mere visionære med mere civiliserede projekter kan efterfølgende slå sig ned i Frederikshavn og skabe mere fredsommelige arbejdspladser.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand