"Dette sørgmodige land"

Trods overvældende informationsmængder, er der forbavsende få informationer fra Serbien. E-mail er dog stadig en af de få kilder, der er tilbage.

Fra Patrizia og André Nordlys Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 1 - 1999


- se andre blade
Den 16. april fik italienske læsere et glimt ind bag en bomberamte hverdag i Ex-Jugoslavien, da venstrefløjens "Il Manifesto" bragte to meget sigende uddrag af breve fra nogen jugoslaviske fredsaktivister.
Det første er fra PANCEVO, en by i området Vojvodina der ligger i nord, det er fra den 15. april. Det andet er fra Beograd den 13. april.


For flere dage siden kom rygtet:

"Clinton har sagt - Amerikanerne vil smide Serberne tilbage til det 14. århundrede".
Jeg tænkte: Der kan man se, endnu en løgnehistorie fra serbisk propaganda, typisk forbitrelse imod amerikanerne. Så gik jeg ind på Internettet og fandt "brevet" fra en Royal marines medlem, som siger (på barsk engelsk):
"Vi vil smide Serberne tilbage til stenalderen". Ja siger jeg til mig selv, det er typisk for en militærmand: Han ved ikke engang at der ikke kun bor "Serbere" i området - jeg er ikke "serber". …
NATO har ødelagt olieraffinaderiet i PANCEVO. Flere tusinde mennesker skal være nu være uden arbejde, det betyder 10.000 mennesker uden penge til at overleve. "The Guardian" (Labours avis!) skriver: PANCEVO er en af de mest bombarderede områder i Nord-Serbien. Pacevo er i Vojvodina, ikke i Nord-Serbien. …
Jeg vil ikke beskrive hvordan den sidste nat var her. Frygtelige eksplosioner, himmel med dagslys, bombelarm.
Da jeg fik at vide hvor meget og hvilke radioantenner der blev destrueret, blev jeg deprimeret. Det er rigtigt: Flere (ikke alle) af dem oversendte RTS-signal (officiel jugoslavisk radioprogram. En lillebror til CNN, bare lidt mere naiv og løgnagtig). Men med de penge der er gået til bombemaskiner eller 5 Tomahawk-missiler, godt brugt, kunne vi - befolkningen af dette sørgmodige land - have frie informations midler, demokrati, et civilt samfund.
Hvem vil bygge igen? NATO´s skatteydere?
Jeg tror at den perverse historie om at serberne skal tilbage til stenalderen måske er rigtig… Denne nat har missiler og bomber fuldstændigt ødelagt en satellits kommunikationssender (Earth Station Jugoslaviea 1) i Ivanijica, i central Serbien. Det var vores stolthed, vores bindeled imellem Intelsat og Eutelsatsystemet - et civilt formål. Mange teknikere er "hårdt sårede", det betyder i militærsprog, de skal dø eller allerede er døde.
Selv de tossede fra NATO må kunne forstå, at "Milosevics militære hær" nok ikke kommunikerer med Cuba og Nordkorea fra denne sender! Den største kommunikation fra denne sender var med USA, Australien og Israel.
Men Serberne (80% af dem støtter ikke Milosevic) skal tilbage til stenalderen: Den ungarske befolkning, Slovakkerne, Jugoslaverne, sigøjnerne - hele befolkningen af dette sørgmodige land. Inden længe vil der ikke være: Telefon, fax, ingen kommunikation herfra. STENALDEREN.
Jo, nogen internetlinier virker stadig. … Vi bruger alternative forbindelser, små satellitsendere, o.s.v... Men naturligvis venter jeg nu på, at en bombemaskine snart vil ødelægge vores små Internet antenner…

Pancevo den 15. april 99.

Vi mødes i kælderen med børnene…

De bombardere os, alarmerne blæser... hvad skal vi sige til dem? Hvilken ord til at fatte mod?
Vi snakker om bryllupper, om kartofler, om de nyfødte børn. Vi har en computer i kælderen og strøm, vores lune, vores forstand og musikspil som baggrundsstøj: fordi vi synger for børnene, for at fordrive deres angst.
Vi laver sjov, og vi ved ikke hvordan, og om vi kan fortsætte.
Vi er de der arbejder på "Traktat for børnenes rettigheder". Lige nu er det standset, fordi internationale rettigheder ikke er mere.
Eller hvad? Det afhænger af alle os, herfra os og I der er i et eller andet sted i verden…
Send jeres budskab for at opmuntre ungerne. De forstår ikke hvorfor de er i denne tilstand.
Skriv dem et dejligt brev for at berolige dem, for at informere dem om, at der er nogen som tænker på dem.
Kun det offentlige pres kan give fred.

Beograd den 13. april 99.

Kilde: www.ilmanifesto.it/Quotidiano-archivio/16-Aprile-1999/art18.html
Oversættelse: Patrizia og André Nordlys.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand