Fredspris til Serbien

Undtagelsestilstanden i Serbien efter NATOs bomber har gjort det til en forbrydelse at være imod krigen. Alligevel er der fortsat grupper og enkeltpersoner, der tør tale fredens sag.

Aldrig Mere Krig - 1999 Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 1 - 1999


- se andre blade
De serbiske og kosovoalbanske fredsgrupper fungerer fortsat. På trods af forfølgelse fra Slobodan Milosovics regering og NATOs bomber er der aktiv krigsmodstand i Jugoslavien.
Den civile modstand mod bomberne viser sig på mange måder. Mange går rundt med skydeskiver af pap på tøjet og danner frivillige bombeskjolde på Beograds broer. Soldater deserterer og unge mænd udebliver fra session.
Aldrig Mere Krig hædrer denne modstand ved at uddele foreningens Fredsrose til organisationen "Kvinder i Sort", der har medlemmer på tværs af Balkans frontlinier. Under de krige, der har fulgt Jugoslaviens opløsning, har fredeligere mennesker konstant arbejdet for ikkevoldelige løsninger af konflikterne.
Specielt folk i Serbien er gået forrest med en stor og godt organiserede krigsmodstand. I månedsvis gik tusinder af demonstranter med trillefløjter og grydelåg larmende rundt i Beograds gader i et forgæves forsøg på at vælte Slobodan Milosovic.
Kosovoalbanerne har ligeledes i årevis kæmpet med fredelige midler for selvstændighed, beklageligvis helt uden opbakning fra det internationale samfund.
Nu har undtagelsestilstanden i Serbien efter NATOs bomber gjort det til en forbrydelse at være imod krigen. De sidste kritiske medier er nu næsten kvalt.
Alligevel er der fortsat grupper og enkeltpersoner, der tør tale fredens sag. Fredsrosen er Aldrig Mere Krigs beskedne støtte til disse kræfter.

Vedtaget på Aldrig Mere Krigs Årsmøde 18. april 1999.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand