For konge og folk

En ny håndbog for værnepligtige giver et godt indblik i en række unge menneskers overvejelser og erfaringer med værnepligten.

Af Tom Vilmer Paamand og Simon Pedersen - 1998


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 2 - 1998


- se andre blade
Selv om hovedparten af bogen handler om soldater, er der også er et interview med en nægter. Bogen kommer rundt om de fleste emner, og giver også nogle oplysninger som man næppe ville have fået ellers.
Det er godt, at det ikke kun er forfatterens opfattelse der bliver udtrykt, men også andre tidligere værnepligtiges. I sidste halvdel af bogen er en „opslagsnøgle", hvor man hurtigt kan finde nogle af de oplysninger man skal bruge.
Men hvis man bliver kaldt på session kan bogen aldrig gøre det ud for et levende menneske med erfaringer, som man kan stille spørgsmål til.
Forlaget skriver for øvrigt, at bogen er den første af sin slags. Der er nu mindst to forløbere, nemlig "Værnepligt - med alle finesser", en munter og kritisk gennemgang af Kaare Per Johannesen, der blev udgivet på Chr. Erichsens Forlag i 1970.
Og så er der selvfølgelig Aldrig Mere Krigs egen "Militærnægterhåndbogen - hvad en militærnægter bør vide om civil værnepligt" af Hans Jørgen S. Mogensen. Den blev sidst opdateret i 1989 og trænger stærkt til en ny udgave.
Men mens vi venter på det, kan også militærnægterne finde mange nyttige oplysninger i håndbogen "For konge og folk".
 
Kim Selsø:
For konge og folk : en håndbog for værnepligtige.
Håndbøger fra Modtryk, 1998. 161 s. Pris 168 kr.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 1998 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand