Aktionen mod Eurosatory 1998

Årets store våbenmesse i Paris blev atter mødt med demonstrationer og aktioner.

Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 2 - 1998


- se andre blade
Gadeteater, „die-ins" og busblokader mødte våbenhandlere og -købere foran den internationale våbenudstilling Eurosatory i Paris.
Gruppen „European Network Against Arms Trade" havde inviteret aktivister fra hele Europa til protest mod våbenmessen.
Gadeteater efterlod dynger af „lig" foran indgangen til udstillingen, så messegæsterne kunne ikke være i tvivl om, at ikke alle brød som deres handel med død.
Den franske forsvarsminister måtte give de forulempede våbenhandlere en stor undskyldning...
Aktivister besatte den indonesiske ambassade. Indonesien er en stor indkøber af våben og en lige så stor overtræder af menneskerettighederne.
Våbenfirmaet Eurocopters kontorer blev besat og de busser, der transporterer gæster til og fra messen, blev blokeret.
Omkring 400 deltog i aktionerne fra mindst otte lande og deltagerne spændte fra japanske munke til franske punkere. En spændende sammensætning, der dog også gav en god del samarbejdsproblemer.
Udgangspunktet var ikkevoldelige aktioner, men de kan laves på mange måde. Nogle blev irriteret over spirituelle aktioner med bønner, mens andre fandt det uværdigt, at der blev råbt skældsord efter messens gæster. Om to år er der våbenudstilling i Paris igen og erfaringerne fra i år vil naturligvis indgå i planlægningen af modstanden.
Våbenindustrien undergår store forandringer i disse år. Tidligere ønskede alle lande en stærk national våbenindustri, der ofte var statsejet
Nu står der i stedet privatiseringer og europæisk samarbejde på programmet. Det gør ENAAT-samarbejdet mod de europæiske våbensmedjer stadigt vigtigere.
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 1998 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand