Danmark sælger ud

Malaysia har brug for krigsskibe og der er en ordre på 27 nybygninger på vej til en samlet værdi af op mod 10 milliarder kroner.

Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 4 - 1996


- se andre blade
En malysisk millionær hyldes i de danske aviser som den store redningsmand. Dato Amin Shah vil lægge 600 millioner kontante kroner på bordet hos Danyard-værfterne i Aalborg og Frederikshavn, der var truet af lukning - og masser af danske arbejdspladser er reddet.
Alle jubler - og baggrunden for investeringen ryger langt ned i teksten: Malaysia har brug for krigsskibe og der er en ordre på 27 nybygninger på vej til en samlet værdi af op mod 10 milliarder kroner.
Danyard har i årevis kæmpet for at få del i den ordre sammen med Naval Team Danmark, en sammenslutning af danske våbenfabrikanter. De fik sendt inspektionsskibet "Vædderen" på charmetur helt til Asien. Regningen blev sendt til de danske skatteydere, selv om Rigsrevisionen brokkede sig.
Danyard og vennerne i Naval Team Danmark har god ekspertise i bygning af krigsskibe. I samarbejde med det danske forsvar har gruppen udviklet og bygget Standard Flex skibene til det danske forsvar. Det er denne knowhow, som den malysiske millionær vil have fingrene i.
De nordjyske arbejdspladser er reddet på kort sigt, men mon ikke Dato Amin Shah hurtigt får faxet de danske arbejdstegninger hjem til Malaysia. Her kan skibene bygges billigere og der er ingen besværlige regler for våbeneksport.
Mens resten af pressen hylder dødens kræmmere vil vi lige gøre opmærksom på, at enhver arbejder har ret til at nægte at deltage i militær produktion. Og det er den eneste arbejdsvægring, der ikke betyder karantæne for retten til dagpenge.
Tom Vilmer Paamand

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1996 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand