Kringsat af fiender

Digteren Nordahl Grieg blev dræbt i et bombefly over Tyskland - men han var kun med som krigskorrespondent.

Af Tom Vilmer Paamand - maj 2003


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 2 - 2003


- se andre blade
Nogle ynder at fortælle, at digteren Nordahl Grieg blev uddannet som kamppilot og som agterskytte på et bombefly blev skudt ned over Nazityskland. Historien bliver brugt til at latterliggøre de fredsfolk, der med glæde synger Nordahl Griegs smukke digt "Kringsat af fiender".
Mere præcise kilder fortæller, at Nordahl Grieg ganske rigtigt blev skudt ned, da han fløj med et Lancaster bombefly over Berlin den 2. december 1943. Flyet havde sin sædvanlige besætning med på syv personer, så Nordahl Grieg var altså hverken med som agterskytte eller i anden aktiv rolle.
 
Krigskorrespondent
Nordahl Grieg fik lov til at komme med som observatør i sin rolle som krigskorrespondent. Han arbejdede for den norske regering, der var gået i eksil i Storbritannien efter den tyske besættelse af Norge. Nordahl Grieg var ikke pacifist og havde en stærk sympati for kommunismen og Sovjetunionen, der ikke just er kendt for ægte krigsmodstand. Men han var samtidig en fremragende forfatter.
Lige som med så mange andre forfattere, så fungerer digtene fint også uden digterens person - og ofte bedre. Og som det gælder for mange, var Nordahl Grieg nok større og smukkere i sin digtning, end som menneske. Mennesket Nordahl Grieg endte ikke sine dage som agterskytte i et bombefly, men som krigskorrespondent.
Digteren Nordahl Grieg skrev engang et brændende smukt digt om freden. Det er der god grund til fortsat at synge.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret maj 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand