Når man prøver at lytte

Nyhedsudsendelser sætter mange tanker i gang, når det sønderbombede land på billederne, er hjemlandet.

Af Arne Hansen Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 4 - 2002


- se andre blade
En tamilsk krigsflygtning fra Sri Lanka sidder efter fyraften og kigger anspændt på BBC World, som bringer billeder af døde og lemlæstede ofre for amerikanske bomber, da jeg ringer på. Hun siger spontant: "Hvorfor skal amerikanske liv være mere værd end menneskeliv i resten af verden?" Og "Hvorfor interesserer medierne sig kun for denne krig, når der bliver slået flere mennesker ihjel i krigen i Sri Lanka?"
En afghansk flygtningefamilie er meget optaget af situationen i deres land, som tydeligt går dem meget på. Han starter med at spørge: "Bush er han præsident i USA eller en klovn?" Og svarer så selv: "Bush har lavet 3 fejl: 1. Først hænger Bush alle muslimer ud - uden at have beviser. 2. Dernæst siger han, at alle der ikke er med USA, er imod os. 3. Og for det tredje så nøjes Bush ikke med at bombe talebanernes tilholdssteder, men også hovedstaden Kabul hvor befolkningen ikke sympatiserer med Taleban."
Bombningen af Kabul havde medført store civile tab. Således var et hospital blevet bombet med 130 dræbte til følge. "Og nu dræber talebanerne mange fra min etniske gruppe som de tidligere har været i kamp med i deres afmægtige had over ikke at kunne skyde de angribende amerikanske fly ned, og det vil alt sammen blot ende i at skabe mere had til amerikanerne", fortæller han i et opgivende tonefald. Med til historien hører, at den afghanske flygtning ved krigens start accepterede, at amerikanerne intervenerede i Afghanistan for at fange bin Laden, blot amerikanerne undgik at dræbe uskyldige civile afghanere.
Og en tredje nydansker kunne ikke svare mig i telefonen på grund af hans indestængte ophidselse over, at han som den eneste fra et muslimsk land til et møde havde måttet stå for skud for næsten alle de danskfødte fagfællers oppustede aggressioner mod alt "jeres", som var skyld i problemerne med at integrere. "Jeg bor i Danmark og jeg vil gerne være med til at løse "vores" problemer i fællesskab. Men det kan jeg ikke, når flertallet af danskerne kun taler om "os" og "jer", og i øjeblikket er det helt galt."
Ovenstående anonymiserede oplevelser var fra en rundtur blandt etniske minoriteter for at hente spørgsmål til partierne før sidste kommunalvalg. Noget helt andet - eller er det?

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2002 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand