En høring - en pamflet

Om planlægning, indledere, økonomi og gennemførelse.

Af Hanne Norup Carlsen Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 4 - 2001


- se andre blade
I foråret 2001 besluttede hovedstyrelsen i Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed at ville gennemføre en høring om EUs Militarisering. Denne artikel handler om hvorfor der gik så lang tid før høringen blev gennemført, hvad det koster, om valg af indledere, om praktiske forhindringer og den endelige gennemførelse.
 
Tid og penge
I foråret 2001 blev beslutningen om en høring taget, hvorfor tog det så lang tid inden den blev gennemført? Svaret er: Penge. KILFF er som de andre fredsorganisationer, som gerne ville deltage, nemlig Fredsskattefonden, Aldrig Mere Krig, Fredsakademiet, og Kvinder for Fred, en fattig organisation og det koster at gennemføre et sådant arrangement.
Et budget blev udarbejdet. Det ville koste omkring 50.000 kr. Jeg udarbejdede en ansøgning til “EU-nævnet vedrørende oplysning om EU”, som meddelte, at nævnet først trådte sammen i september, og at vi først kunne vente besked i slutningen af september. Beslutningen om en dato for afvikling blev derefter udskudt, da der skulle være tid til annoncering eller eventuel aflysning, hvis pengene ikke kunne skaffes.
I alt androg udgifterne kr. 48.325,50. Vi fik bevillingen, men konditionerne er bemærkelsesværdige. Vi skulle selv lægge pengene ud, og først når udgifterne er betalt og regnskabet er afsluttet, kan midlerne fra EU-nævnet frigøres. Det betød, at jeg gik i banken og lånte penge personligt.
I skrivende stund i december har jeg stadig ikke modtaget nogen penge. Er det ikke tankevækkende, at kun fordi jeg har sikkerhed i hus m.m. kan jeg låne penge. En person uden denne sikkerhed kan altså ikke stå for en sådan høring. Er det demokratisk? Man burde klage over denne fremgangsmåde!
 
Ingen kvinde som indleder
Indlederne var Jan Øberg, Niels I. Meyer og Mikael Witte. Mikael Witte kom til som suppleant for Ulla Holm fra Center for Freds- og Konfliktforskning. Ulla Holm meldte pludselig afbud få dage før høringen - måske fik hun ikke lov til at optræde ved mødet med sit kontroversielle emne “EU og de arabiske lande”, altså at emnet var for “farligt” i den aktuelle situation.
 
Den endelige gennemførelse
Vi bookede i god tid et lokale på Borups Højskole i København bag Christiansborg. Et lokale som kan rumme 90 mennesker. Vi kunne også have valgt det store til 300 - men hvor mange ville møde op?
Man er altid bange for at det kun er den faste garde på en 20 personer, som viser sig. Det væltede imidlertid ind med mennesker. Vi blev over 100 og ekstra stole måtte bæres ind.
De tre indledere gav hver sit oplæg. Jan Øberg i 45 minutter, Niels I. Meyer og Mikael Witte i 20 minutter, fulgt af en livlig debat. De tre indledere videregav deres manuskripter til offentliggørelse i denne pamflet.
Et godt arrangement synes jeg, og jeg ånder lettet op, når mine penge også er i hus!

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2001 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand