Israels atomarsenal til debat

For første gang har det israelske parlament haft en debat om Israels atompolitik. Debatten fremkaldte en del vrede og raseri, men mest ligegyldighed.

Af Maria Bergsøe Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 2 - 2000


- se andre blade
Et arabisk medlem af Knesset (det israelske parlament) har tvunget parlamentet til debat om Israels atompolitik.
Et af de sidste tabuer blev ophævet i februar, da landets atomvåbenprogram blev debatteret i dets parlament.
Der lød højlydte protester, da det blev sagt, at Israel havde oplagret op til 300 atombomber, udviklet ved hjælp af Sydafrikas apartheid-regime og planlagt til anbringelse på ubåde indkøbt for nylig i Tyskland.
Denne historiske debat blev rejst af Issam Mahoul, et arabisk medlem af Knesset fra det venstreorienterede Hadash parti. Regeringen gav tøvende tilladelse til debatten, efter at Mahoud havde truet med at appellere til højesteret. Issam Mahoul refererede til Mordechai Vanunu, den israelske atomtekniker, som i 1986 blev idømt 18 års fængsel for at have afsløret hemmeligheden.
Issam anklagede de forskellige israelske regeringer for bedrag, løgn og svindel, medierne havde samarbejdet om at hjernevaske og bedøve offentligheden.
Han udtalte, at i henhold til eksperters vurdering var Israels atomvåben øget til den vanvittige mængde af 200300. Han påstod, at hensigten med ubådene var “at kunne krydse havene dybt nede, og slå til med et "second strike" i det tilfælde, at Israel blev angrebet med atomvåben”.
Ikke alene udgør atombomberne et forsvar for Israel, de får også det militære establishment til at forberede et atomart 'early strike', som igen får spiralen for det ikke-konventionelle våbenkapløb til at eskalere; dertil kommer, at det koster millioner af dollars.
Atomreaktoren Dimona i Negev-ørkenen har produceret et kæmpelager af atomaffald; dersom det lækker, vil det forurene Israel i århundreder. Issam Mahoul henviste til rapporten om Israels eksport af atomaffald til det fattige Mauritanien i det nordvestlige Afrika.
Han angreb det hemmelighedsfulde ved det, han beskrev som missil-aflæsningspladser i Jerusalems udkant og i nærheden af Yodfat i Galilei. Han udtalte endvidere, at Israel også producerer materiale til biologisk krigsførelse.
 
Israels tvetydige politik
Issam Mahoul, som i Knesset blev støttet af medlemmer fra det liberale Meretz parti og naturligvis fra sin egen gruppe, beskrev regeringens officielle politik på det atomare område som tvetydig og selvbedragerisk.
Haim Ramon, talsmand for premierministeren udtalte, at han ikke kunne svare på alle detaljerne i påstandene:
”Det ville være det samme som at hjælpe fjenden”. Og han anklagede Mahoul for at skade Israels interesser:
”Ønsker De at fortælle Iran og Irak nøjagtigt, hvad vi har?”.
I begyndelsen af debatten rejste en del af Knessets højrefløjsmedlemmer sig og gik ud i protest, fem arabiske medlemmer blev udvist på grund af forstyrrende tilråb.
Shimon Peres, ophavsmand til Israels atomvåbenprogram, har udtalt, at Dimona-reaktoren blev bygget som afskrækkelse, men Israels officielle politik er flertydig, når det drejer sig om atomvåben. Det eneste, der fastholdes, er, at Israel ikke bliver den første, som “introducerer” atomvåben i Mellemøsten.
 
Truslerne virker ikke mere
Debatten var historisk, skriver Haim Baram i sin berømte, faste klumme i Middle East International den 11. februar, simpelt hen fordi en sådan diskussion aldrig før har fundet sted.
Den blev som nævnt rejst af Issam Mahoul, en palæstinenser fra Haifa, medlem af Knesset for partiet Haddash, som er et parti, hvis medlemmer både er jøder og arabere. Modstanden mod atomvåben har altid været en fast del af deres politiske platform.
Haim Baram skildrer den ligegyldighed, som herskede blandt medlemmerne i Knesset, når man ser bort fra udvandringen af en del af højrefløjen og det kollektive raseri hos arbejderpartiet, der anklagede Mahoul og andre arabiske parlamentsmedlemmer for forræderi og “for at kompromittere de arabiske indbyggere”.
Sådanne skjulte trusler er et levn fra Ben Gurions stil i 1950erne. men nutidens arabiske politikere finder sig ikke i trusler.
Måden, hvorpå Mahoul insisterede på sin ret til at tale, var næsten lige så vigtig som selve emnet, atomoprustningen, som han så modigt rejste i Knesset.

“Hele verden ved, at Israel har et kæmpelager af atomare, biologiske og kemiske våben, og at de er hjørnestenen for atomkapløbet i Mellemøsten.
Jeg håber, at dagens debat vil være den begivenhed, som får muren af tavshed til at bryde sammen, og at den vil indlede en intens debat her i Knesset og i offentligheden.”
Issam Mahoul

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2000 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand