Fredelig kunst fra Beograd

Kunstnere i Beograd dannede under krigen et åbent atelier. 50 malerier fra dette krigsatelier er nu på turné til forskellige NATO-lande og kan ses i "Huset" i Århus indtil den 23. juni 2000.

Af Ralf Cüppers Af Tom Vilmer Paamand - 2017


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 1 - 2000


- se andre blade
Kunstnerforeningen i Beograd dannede under krigen marts-juni 1999 et åbent krigsatelier på gaden. Her deltog omkring 200 professionelle jugoslaviske kunstnere, men også nogle udlændinge, som var i byen.
50 malerier fra dette krigsatelier vises nu i forskellige NATO-lande Udstillingen har været i Berlin december 1999 og derefter i Østfrisland.
Den 1. marts kom udstillingen til Danmark. Udstillings-stedet er “Sønderborghuset” i Sønderborg. Efter den 10. april vises udstillingen i “Stadtbücherei” i Flensborg og fra den 9. maj i “Schwerin Slot” (landdagsbygningen).
Kunsternes aktion havde til formål at protestere imod krigen ved hjælp af kunst og kultur. Blandt kunstnerne findes både folk, som støtter den jugoslaviske regering i mere eller mindre grad, og dem, som er oppositionelt imod regeringen.
Men de har det til fælles, at de i stor enighed er imod krigen, og derfor arbejdede de sammen i det åbne krigsatelier på gaden, mens byen blev bombarderet.
I løbet af sommeren og til efteråret er der ledige tider, hvor udstillingen kan præsenteres i andre byer i Danmark og Europa, hvor der er interesse - efter aftale med undertegnede.
Udstillingens kurator Tomislav Laux har tysk statsborgerskab og kan komme til ferniseringer også i Danmark, men han taler ikke dansk.
Nogle få billeder af udstillingen kan ses i forvejen på hjemmesiden www.bundeswehrabschaffen.de (på dansk: afskaf forbundsværnet!).
Grænseoverskridende arbejde er en god mulighed for at modvirke fjendskab. Vi er interesseret i mange udstillinger, for at modvirke de fjendebilleder, som NATO har skabt mod jugoslaviske mennesker.

Ralf Cüppers, Sottrupskov 29, 6400 Sottrupskov

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2000 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand