Europa-parlamentsmedlem støtter serbiske militærnægtere

EU bør udarbejde et støtte program til fordel for serbiske desertører og militærnægtere

Det tyske medlem af Europaparlamentet Dr. Christof Tannert (SPE) opfordrer EU til at støtte alle serbiske desertører og militærnægtere. Han foreslår at EU tilbyder 5000 Euro til hver militærnægter /desertør for at svække den jugoslaviske hær, skriver EBCO (European Bureau for Conscientious Objection) i en pressemeddelelse d. 22.4.1999.

Under sit seneste forskningsarbejde omkring militærtjeneste og militærnægtelse i de vestlige Balkan-stater, forlanger Tannert, som er medlem af menneskerettighedskomiteen i Europaparlamentet, at "alle EUs medlemsstater tager sig sammen og endelig giver asyl til desertører og militærnægtere fra Jugoslavien i overensstemmelserne med humanistiske principper". Hermed henviser han til en allerede vedtaget resolution i Europaparlamentet helt tilbage til 1993 - en resolution som efterlyste støtte til militærnægtere og desertører fra det tidligere Jugoslavien.

Selvom der ikke forligger eksakte tal, tyder meget på at antallet at desertører og militærnægtere er meget højt. Den Jugoslaviske regering har indkaldt 200 000 desertører fra krigen i Bosnien og Kosovo og lovet dem amnesti. I Ungarn frygter tusindvis af flygtninge at sige de er desertører, formentlig fordi de håber at krigen snart er forbi, så de kan vende tilbage. Deres situation forværres dag for dag, samtidig fængsles hundredvis af desertører og militærnægtere i det nordlige Jugoslavien. Derfor siger Tannert, at "regeringerne skulle handle og svække den jugoslaviske hær ved aktivt at støtte desertion og militærnægtelse i Jugoslavien. Regeringerne skulle iværksætte et program der tillader militærnægterne og desertørerne at genopbygge en ny eksistens og forberede dem til en tilbagevenden til et normalt civilt liv, og programmet skulle hjælpe dem til at genopbygge landets civile og demokratiske samfund". Tannert skriver i sin indledning i sit forskningsarbejde: "Hvis 50 000 desertører fra den jugoslaviske hær modtog 5 000 Euro hver, ville denne form for demobilisation kun koste 250 000 Euro. Den nuværende udstationering af den tyske hær alene koster mindst tre gange så meget".
Tannerts rapport kan hentes på http://www.christof-tannert.de