Fakkeltog for menneskerettighederne

"Op med humøret og ned med militæret", råber en glad nægter til de forbipasserende en frostkold eftermiddag i december. - "Og det siger du til en gammel sergent som mig", griner en mand. "Men du har ret", siger han og haster videre med barnevogn og kone på vej videre ud i mørket for at tackle det hektiske juleindkøb.

"Op med humør..." - "Nej jeg er fuldmægtig i forsvarsministeriet", siger en køn og smilende pige, mens hun haster forbi. - "Nå!, men så er denne pjece lige noget for dig", svarer MNFs udsendte aktivist med et smøret grin på læben. Hun tager pjecen, stopper op og læser, vender om og afleverer den igen uden et ord. "Synes du ikke man har ret til at nægte militæret?", spørger den emsige nægteraktivist. - "Både og", svarer hun, og forsvinder med et skævt smil!

Den 10. december 1998 stillede MNF op på Kultorvet for at sætte lidt nægterfut i de fortravlede.

Der mødte mange aktivister op - langt flere end der plejer når MNF kalder til samling. Der var bl.a opbakning fra AMK, LKU og trofaste medlemmer af foreningen.

Anledningen var 50-året for Verdenserklæringen om menneskerettigheder. Efter aktionen, hvor der blev delt løbesedler ud og indsamlet underskrifter til fordel for fængslede nægtere, begav aktionen sig til Nytorv for at deltage i et stort anlagt fakkeltog.

- Da menneskerettighedserklæringen blev til for 50 år siden, var det i kølvandet på anden verdenskrig. Dengang var der ingen tvivl. Aldrig mere ville verden være vidne til sådanne rædsler og menneskelige lidelser. Men 50 år med menneskerettighedserklæringen har ikke kunnet skåne os for massakrer og folkedrab. Alligevel er der meget at fejre. For i de 50 år, der er gået, er det lykkedes at etablere et godt grundlag at arbejde videre på. Vi fik skabt et fælles fundament for, hvordan vi bør behandle hinanden. Og vi har fået et lovgrundlag på menneskerettighedsområdet, så de, der krænker menneskerettighederne, kan retsforfølges, dømmes og straffes - skrev arrangørerne i deres indkaldelse.

MNF deltog for at markere militærnægtelsen som en menneskeret, og for at markere de stadige overgreb på denne ret..

Fakkeltoget markerede en folkelig opbakning til, at menneskerettighederne også fremover skal tages alvorligt og respekteres overalt i verden. Det er så blandt andre MNFs opgave at militærnægtelsen ikke bliver glemt i denne forbindelse. Der var en af årsagerne til aktionen d. 10. december sidste år på Kultorvet.

Hen mod slutningen af aktionen kom en gammel mand forbi og præsenterede sig som Hans Maj. Han viste sig at være en gammel nægter fra Krigen. Hans Majestæt underholdte et stykke tid med gode historier fra Kompedal-lejren, hvorefter vi takkede hinanden og skiltes. Aktionen brød op og begav sig som sagt til Nytorv for at deltage i Fakkeltoget. Tusindvis var mødt op og afsluttede dagen med et flot og stemningsfuldt fakkeltog.