Greenpeace kommentar om Thule

Greenpeace kommentar.

5/4 2002

Se temaet
DANSK STØTTE TIL FARLIG AMERIKANSK POLITIK

København, 5. april 2002 - Udenrigsminister Per Stig Møller har i dag offentliggjort regeringens svar på en forespørgsel om USAs ensidige opsigelse af ABM-traktaten, der forbyder udvikling og opstilling af et missilforsvar. Den danske regerings holdning har betydning, idet de amerikanske planer om et missilskjold hviler på, at Danmark tillader USA at opgradere og anvende Thule-radaren i missilforsvaret.

Den danske regering forsvarer ukritisk den ensidige amerikanske opsigelse af en af de mest centrale internationale nedrustningsaftaler, og man skal kigge meget nøje efter for blot at finde ansatsen til en selvstændig dansk holdning i spørgsmålet. Dermed adskiller den danske regering sig fra de fleste andre europæiske lande, som har udtrykt skarp kritik af den ensidige amerikanske opsigelse af ABM-traktaten, som også af danske diplomater er blevet betegnet som "en hjørnesten i global sikkerhed".

"Det bør fortsat være dansk politik, at international strategisk stabilitet bedst sikres gennem overholdelse af eksisterende nedrustningsaftaler, og at atomvåben på sigt helt skal fjernes gennem verificérbare og gensidige våbenkontrolaftaler," siger Mads Christensen fra Greenpeace. "USA har jo ikke sat noget i stedet for ABM traktaten, som på samme måde kan sikre os mod en ny oprustningsspiral - derfor er den danske regering nye holdning uacceptabel og farlig."

Under Folketingets forespørgselsdebat om missilforsvaret den 3. maj 2001 var alle partier enige om at advare imod en ensidig amerikansk opsigelse af ABM traktaten. Udenrigsminister Per Stig Møller har nu tilsyneladende skiftet standpunkt, idet han under denne forespørgselsdebat bl.a. sagde: "Traktater er til for at overholdes, herunder ABM-traktaten, men de må gerne fornys. Og det er den proces, vi håber er i gang. [ ] Vor indstilling er altså, at ABM-Traktaten skal respekteres, at vi ønsker enighed mellem USA og Rusland om eventuelle ændringer [ ]. Hvis USA ensidigt går fra ABM-traktaten, kan Rusland gå fra andre traktater, som vi vil være meget kede af, at de går fra, og dermed forringe sikkerheden i Europa, ligesom Kina kan vise sig at blive endnu mere ivrig efter at levere vennerne raketter."

"Den danske regering har på kort tid udviklet en meget uklædelig skødehundsmentalitet overfor Bush-administrationen, hvilket - på grund af Thule-basens strategisk vigtige rolle i et eventuelt missilskjold - kan få endog meget alvorlige konsekvenser for fred og stabilitet i verden," siger Mads Christensen fra Greenpeace. Den svenske regering har modsat den danske ført en mere kritisk linie, og har senest i en regeringsdeklaration fra den 13. februar 2002 erklæret at: "Det är beklagligt att USA ensidigt har sagt upp ABM- avtalet, och går vidare med sina planer på ett missilförsvar. Det riskerar att leda till en ny kapprustning."

Greenpeace offentliggjorde i går en ny uafhængig meningsmåling, som viser en voksende modstand i Grønland imod opgradering af Thule- raderen i forbindelse med et missilskjold. I næste uge vil Greenpeace på en FN konference om nedrustning i New York præsentere diplomater og forhandlere for en video med udtalelser fra grønlændere om missilskjoldsplanerne, som blev optaget under organisationens månedlange tur til Grønland i sensommeren 2001. I sidste måned gennemførte Greenpeace desuden en hundeslædetur i Diskobugt-området, hvor en række bygder blev besøgt.

For yderligere information, kontakt venligst

·        Mads Christensen, kampagneleder, 2810 9022

·        Dan Hindsgaul, presseansvarlig, 2810 9021

·        Læs mere om Greenpeaces Stop Star Wars kampagne på

www.greenpeace.dk¤


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret april 2002 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >