Fredsaktivistens internet

En række nyttige tips til anvendelsen af internettet til at finde og videreformidle saglige og skandaløse oplysninger om krig.

Af Coilín Oscar ÓhAiseadha - december 2003

Se temaet
Læseren kender sandsynligvis ikke forfatterens navn i forvejen, men hvis du har fulgt med i debatten om konflikten med Irak i de danske aviser siden oktober 2002, så har du alligevel sikkert læst én eller anden artikel, som er blevet til på baggrund af mit oplysningsarbejde. Det er på den baggrund, at jeg tilbyder nogle tips til internetsøgning efter saglige og skandaløse oplysninger om krig samt til brug af e-mail til at formidle disse oplysninger videre igennem medierne.
 
Søgeord
Den mest nyttige søgemaskine er Google, som findes på www.google.com .
For at sortere mellem de milliarder af websider, som Google har indekseret, er det væsentligt at vælge nogle specifikke søgetermer - gerne egennavne og varemærker. Hvad er det for nogle ord, der må være på den side, du leder efter, men som ikke vil være på 10.000 andre?
Det er ikke forbudt at lege med Google!
Prøv følgende eksempler:
 
truthout
 
Dette fører til netmagasinet TruthOut. Her fandt jeg fx en engelsk oversættelse af Khaled Bayomis interview i Dagens Nyheter den 11. april 2003, hvor han fortæller om, at amerikanske tropper iværksatte plyndringer i Bagdad. Jeg sendte denne artikel videre til en række journalister og historien blev derefter bragt i både Information og Ekstra Bladet.
 
iraq nagy
 
En søgning på disse to ord fører til Tom Nagys artikel "The Secret Behind the Sanctions", hvor han beskriver en række amerikanske efterretningsrapporter, som beviser, at sanktionerne mod Irak blev brugt med den overlagte hensigt at ødelægge det irakiske vandrensningssystem.
 
iraq nagy denmark
 
En søgning på disse tre ord fører til en artikel om Tom Nagys besøg i Danmark i juni 2002.
 
bincs
 
Dette fører til en database, hvor man kan søge efter de såkaldte "cage codes" - løbenumre, som identificerer våben og udstyr brugt at NATO.
 
milmo 96214
 
Også tal kan anvendes som søgetermer. Denne kombination fører til Cahal Milmos artikel om et amerikansk missil, der ramte en markedsplads i Bagdad i slutningen af marts.
Min gode kammerat Billy O'Shea brugte BINCS-databasen (nævnt overfor) til at identificere missilet i første omgang. Jeg sendte Billys tips til den britiske forsker Glen Rangwala, som kontaktede de britiske medier. Historien blev bragt i TV-avisen og førte til spørgsmål i Underhuset. Databasen afslørede bl.a. fabrikantens adresse i Texas, hvor der så blev holdt en demonstration.
 
whitaker 96214
 
Stavefejl
En stavefejl giver nogle gange et enestående søgeord. Prøv følgende:
 
treatmment
 
Dette fører til efterretingsrapporten "Iraq Water Treatmment Vulnerabilities", som i januar 1991 beskrev det irakiske vandrensningssystems sårbarhed under sanktionerne.
I visse tilfælde kan det betale sig at prøve forskellige stavemåder - fx:
 
96214 shula 96214 shuale 96214 shu'ale
 
Citater
Nøjagtige citater, overskrifter og lignende kan være meget nyttige. Prøv fx:
 
"hemmeligheden bag sanktionerne"
 
Her kan man læse en dansk oversættelse af Tom Nagys artikel om det amerikanske militærs undersøgelser af det irakiske vandrensningssystem.

Domæneafgrænset søgning
Man kan begrænse en søgning til et bestemt domæne på nettet ved at bruge ordet "site:" efterfulgt at domænet som søgeord. Eksempler:
 
sponeck site:dk
scott ritter site:dk

 
På den måde kan man finde oplysninger om, hvad Hans von Sponeck og Scott Ritter lavede, da de besøgte Danmark sidste efterår.
 
site:gulflink.osd.mil cholera
 
Denne søgning fremkalder en række dokumenter, som ligger på det amerikanske forsvarsministeriums Gulflink-hjemmeside og som henviser til den smitsomme sygdom kolera. Nogle af disse dokumenterer den overlagte ødelæggelse af det irakiske vandrensningssystem.
 
site:mil afdd strategic attack
 
Denne søgning fører til det amerikanske luftvåbens doktrindokument, hvor angrebene mod det irakiske el-system under Golfkrigen beskrives som "extremely effective".
 
site:folketinget.dk "dishonest case"
 
Denne søgning fører til Glen Rangwalas analyse "The dishonest case for war on Iraq", som Hans von Sponeck afleverede i det Udenrigspolitiske Nævn den 8. oktober 2002. Analysen er blevet scannet og lagt på Folketingets hjemmeside.
 
site:it "mfr 96214"
site:br "mfr 96214"
site:jp "mfr 96214"

 
Historien om det amerikanske missil, der ramte en markedsplads i Bagdad i marts, er blevet bragt videre på forskellige sprog, herunder italiensk, brasiliensk og japansk.
 
Deep Web
Nogle af de mest pålidelige og værdifulde oplysninger på nettet ligger gemt i databaser, hvor Google ikke kan indeksere dem.
Jeg har allerede nævnt BINCS-databasen som et oplagt eksempel. Prøv selv at eksperimentere med cage-koden fra markedspladsmissilet:
 
30003-704ASB7492 MFR 96214 09
 
Det mest væsentlige indhold af de landsdækkende danske aviser ligger på avisernes databaser på nettet. I visse tilfælde skal man betale for at få adgang, men noget af det bedste er gratis.
Prøv fx at søge efter mit fornavn i Informations arkiv. Arkivet findes ved at klikke på ordet "Arkiv" i venstre menubjælke på www.information.dk . Her kan man finde bl.a. et lidt overdrevet interview med mig.
De andre aviser kan findes ved at slå dem op i Google.
På biblioteket kan man søge i et arkiv over samtlige danske aviser, der hedder InfoMedia-databasen, www.infomedia.dk .
En søgning i Google efter ordene
 
"dansk oplagskontrol"
 
fører til en hjemmeside, hvor man kan se statistikker over de danske avisers oplag. Her kan man fx finde oplysninger om, hvor mange kunder Berlingske Tidende har mistet mellem 1. halvår 2002 og 2003. Den slags oplysning bruger jeg som et godt argument for aviserne at lave en ordentlig dækning af udviklingen i Irak.
 
Jeg håber mine tips er nyttige og glæder mig til at få at vide, hvad de bliver brugt til.

E-mail
 
Elektronisk post har enorme muligheder, som den danske fredsbevægelse endnu ikke har mestret. Hermed nogle forslag:

1. Hils på journalisterne og tak dem for de gode artikler, de skriver. De får mest ofte kritik og bliver derfor vældig glad for at få ros fra læserne. Journalistens mail-adresse kan enten læses i den trykte avis eller evt. fremkaldes ved at klikke på navnet under overskriften på nettet.
2. Skriv til journalisten, hvis der er noget, du tvivler på - fx hvis vedkommende har overfortolket en meningsmåling, så kan du spørge om kilden. Være høflig!
3. Skriv til redaktørerne for at gøre dem opmærksom på faktuelle fejl. I de fleste tilfælde er det debatredaktøren, man skal skrive til. Kig i avisen (evt. på nettet) for nærmere oplysninger.
4. Indsendelse af læserbreve og kronikker. Læs avisens instrukser meget nøje! Lige nu er vi vist mange, der skriver til Information, og alt for få, der skriver til fx Berlingske Tidende og Jyllands-Posten. Det kunne være smart at fordele opgaverne, så vi regelmæssigt kom til orde i alle de landsdækkende aviser.
5. Send gode artikler og andre oplysninger til relevante journalister. Jeg kan nævne fire tilfælde, hvor mine tips har givet inspiration til en historie på forsiden af Information, og to tilfælde, hvor de har givet inspiration til opslag i Ekstra Bladet. Skriv altid en god overskrift i emnelinien og et par linier i din mail om, hvorfor du synes journalisten skal være interesseret i materialet. Hvad er det enestående ved den pågældende artikel?
6. Skriv direkte til politikerne. Enhedslisten og SF er særlig interesserede i materialer, som kan styrke deres kritik af regeringen. Kristendemokraterne er også modtagelige over for saglige oplysninger vedrørende fx Vestens krigsforbrydelser mod Irak. Og der er mange flere muligheder at prøve af.
7. Invitationer til foredrag, kurser, demonstrationer, m.m. Det gælder om at vedligeholde og udbygge gode mailinglister. Brug BCC-feltet i mailprogrammet, der skjuler modtagernes adresser fra hinanden.
8. Kommunikation med gode kilder og aktivister i udlandet.
9. En gruppe engagerede aktivister kunne oprette et nyhedsbrev for at distribuere pressemeddelelser og rapporter om fredsdemonstrationer over hele verden. Den 25. oktober holdt den belgiske gruppe Bomspotting en aktion, hvor nogle "civile våbeninspektører" invaderede NATO's hovedkvarter og tvang politiet til at arrestere 500. Den slags vil de danske medier gerne få nys om i god tid fremover.
10. Det kunne være meget nyttigt at oprette en mailingliste, hvorved aktivister kunne veksle oplysninger, skrive sammen og koordinere vores anstrengelser. Hvem vil være med?
Mens e-mail er nyttig, foretrækker jeg telefon eller almindelig post, når jeg kan komme til det. For eksempel, hvis jeg opdager noget skandaløst, veldokumenteret og aktuelt, så ringer jeg til aviserne og nyhedskanalerne for at gøre dem opmærksom på det. Og da Komitéen "Lad Iraks Folk Leve" arrangerede interviews med Hans von Sponeck og Scott Ritter sidste år, så udsendte vi invitationer via almindelig post.

Nærmere oplysninger om forfatterens oplysningsarbejde: www.danirak.dk .
Vedr. kurser for aktivister, kontakt venligst peacemail@danirak.dk eller 2192 5666.
 


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >