Synlige kvinder

Arbejdet med kvinders menneskerettigheder er vanskeligt i store dele af Afrika. Men der sker fremskridt.

Af Juliet Were Oguttu - november 2003


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 4 - 2003


- se andre blade

I Afrika bliver hovedparten af kvinders historier stadig ikke fortalt på grund af den patriarkalske struktur, der undertrykker kvinder på forskellig vis.
Kvinder bliver opdraget til at blive i privatsfæren, og derfor bliver oplysninger om dem betragtet som uvæsentlige.
Resultatet er, at emner om kvinder sjældent finder vej til mederne, og hvis de gør, bliver de ofte trivialiserede eller på anden måde fordrejede.
Den følgende hi­storie er blot et eksempel ud af mange på, hvordan kvinder i Uganda kæmper for at gøre sig synlige, og for at få adgang til retfærdighed.
Maria (som i virkeligheden hedder noget andet) er en ung pige fra Mubende-distriktet. Hun var 9 år gammel, da historien udspillede sig. I september 2000, da hun var på vej til brønden efter vand, dukkede en 41-årig mand frem fra et nærliggende buskads og trak hende ind i det.
Manden forbrød sig mod hende flere gange, lod hende ligge såret i buskadset og stak af. To andre piger kom for at hente vand nogle timer efter at det var sket. De hørte hende græde af smerte og løb derfor hjem og gav pigens mor besked. Hun gik ud og hentede pigen og fik hende hjem.
Derefter gik hun til den lokale politistation for at aflægge rapport. Politiet bad hende om at tage pigen til læge, så hun kunne blive undersøgt.
Først derefter kunne der blive optaget rapport. Marias mor tog straks Maria med til hospitalet. Her bad lægen hende om at betale omkring 10 kroner for lægeerklæringen. Eftersom hun ikke havde nogen penge, besluttede hun sig for at gå tilbage og prøve på at hjælpe pigen med forskellige urtebehandlinger.
Urterne kunne naturligvis ikke læge sårene i pigens skede. Der kom betændelse i dem, og moren skyndte sig til hospitalet med hende for at få hende indlagt. En ledende kvinde, der hedder Hawa Semakula, skyndte sig til hospitalet, da hun hørte om Maria. Med sig bragte hun en båndoptager og et kamera. Hun optog historien om Maria og hendes mors erfaringer og tog også billeder.
Hawa bragte historien videre til Kvindecenteret Isis, som kontaktede den enhed af politiet i Kampala, der skal beskytte familien.
Da de hørte historien, gav den vagthavende – der var en kvinde – besked til politiet i Mubende om at efterforske sagen. Politiet i Mubende gik i panik, fordi deres overordnede havde fået besked om, at de var ineffektive.
Resultatet var, at den mand der forbrød sig mod Maria, blev arresteret og kom i fængsel.
Og politiet begyndte at behandle sager med kvinder og børn (oftest seksuelle krænkelser) med stor bevågenhed og medfølelse.

Juliet Were Oguttu arbejder i Kvindecenteret Isis i Kampala i Uganda. Hun har været en del af det research-hold, der har dokumenteret kvinders rettigheder under væbnede konflikter i Uganda og er tilknyttet det internationale Kvinder i Sort-netværk. Artiklen er oversat af Annelise Ebbe.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret november 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >