Tanker om en fredsskat

Peter Mikael Hansen har talt med Erik Lau Christensen fra Kvækerne og spurgt ham hvad han mener en fredsskat går ud på.

Af Peter Mikael Hansen - maj 2001


Se indhold fra:
Fred & Frihed
    Ikkevold
  nr. 3 - 2001


- se andre blade

Nægtelse om at betale skat til krig er ca. 300 år gammel. Siges det. I 1990 gik folk fra Aldrig Mere Krig, International Liga for Fred & Frihed, Kvækerne i Danmark og Fredsskattefonden sammen og dannede Fredsskattefonden.
 
Hvorfor skal vi have en fredsskat?
"Det hele startede med at regeringer begyndte at indføre en såkaldt krigsskat. Den er efterhånden blevet en integreret del af den samlede skat. At være nægter er en fin start, men hvorfor betale andre for det du selv nægter? Så er soldaterne jo bare lejesvende. Jeg kan ikke med god samvittighed betale skat der gå til militæret".
 
Hvordan mener du man kan finde en praktisk løsning på en fredsskat?
"Der er ikke fundet nogen endegyldig praktisk løsning endnu. Det er blandt andet det vi arbejder på, og det problem bliver nok også et af temaerne på en kommende høring om fredskat, der forhåbentlig løber af stablen engang i starten af det nye år. [Se dagspressen]. I udlandet har man i længere tid arbejdet på at kunne trække penge indbetalt til fredsforskning fra i skat. Jeg tør ikke sige at det kan lade sig gøre, men jeg ved man arbejder på en sådan løsning. Det samme kunne for eksempel blive tilfældet i Danmark".
 
Ligger der ikke en principiel indbygget fare i at kunne fravælge dele af skatten. Man kunne forestille sig at økologiske landmænd ville have sig frabedt at bidrage til det statsstøttede konventionelle landbrug, at Dansk Cyklist Forbund ikke ville betale til motorveje, at visse grupperinger i befolkningen ikke ville betale til broer, teatre, museer, fremmedsprogsundervisning i folkeskolen, hjerteoperationer, bistandshjælp, ulandshjælp og så videre og så videre. Hvem bestemmer hvad husholdningskassen skal gå til?
 
"Det mener jeg er en pseudodiskussion som kun bringer forvirring. Vi har jo allerede Folkekirken som man bare kan melde sig ud af. Det handler om basalt set samvittighed. Fredsbevægelsen har argumenterne i mod militæret, og dem skal vi frem med. Militæret er i en kategori for sig selv. Militæret er så forkert, at modstandere af militæret samvittighedsmæssigt ikke kan leve med at bistå militæret på nogen som helst måde, ej heller inddirekte via skatten."

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2001 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >